Семейство

Митове за сезонните алергии

На които не трябва да се доверяваме

08.06.2014г. / 14 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подобно на полените във въздуха, митовете за алергиите се носят със същата скорост между хората. Много хора вярват на тези митове и се заблуждават с тези погрешни общи схващания. Кои са те?

Мит: Всеки има алергии

Мнозина смятат, че няма човек, който да не страда от някакъв вид алергия през живота си. Алергичен ринит, ларингит, обриви по кожата, задушаване, кашлица – формите на алергични прояви действително са десетки. Но това не означава, че всички хора имат някаква алергия.

Мит: Ако не сте имали сезонна алергия като дете, няма как да я развиете като възрастен

Грешно! Тялото непрекъснато влиза в контакт с всякакви патогени. Няма такова нещо като вродена алергия към полени. Имунната система на някои хора просто „гледа“ на тези полени по различен начин и съответно реакцията й е различна.

Ако сте имали алергия като дете, тя може да се прояви и в напреднала възраст. Но ако сте имали алергия в детска възраст, по-вероятно е тя да отшуми с годините. Това вече си е факт!

Мит: Яденето на мед, произведен на местна почва, помага за облекчаване на алергията

Много хора мислят, че това е така, защото медът поначало е противовъзпалително средство и ако то бъде добито в местността, в която живеете, действа срещу вашите алергии. Всъщност, полените, които причиняват реакция са тези, носени от вятъра. Те са друг вид в сравнение с онези, които пчелите обработват при опрашването, казват специалисти. Така че този метод няма да ви помогне.

Свързани статии

Мит: Преместването в друга географска област ще облекчи алергичните реакции

Отново това е пълна заблуда. Тревните полени могат да бъдат отнесени от вятъра на големи разстояния. Освен това, във всяка географска област има различни видове алергени, които действат по различен начин, особено ако са непознати за имунната система, те могат да предизвикат дори по-тежки реакции.

Мит: Цъфтежът е основен спусък на алергиите

Истината е, че е рядкост цветният прашец да допринесе за засилване на алергичните симптоми. Цветните полени са по-тежки и падат по-бързо на земята, откъдето трудно биха могли да бъдат вдигнати от вятъра. Тревите и плевелите всъщност са основните причинители на сезонните алергии. Както и пухообразните полени на някои дървета.

Мит: Трябва да вземете повече противоалергични лекарства и ще сте по-добре

Алергията представлява имунен отговор на възпалителен процес, предизвикан от външен дразнител (алерген). Ефектът от този алерген може да трае седмици. По-ефективно е хората, страдащи от алергии, да вземат превантивни мерки и да пият противоалергичните си лекарства последователно, за да има резултат.

Важно е да се вземе предвид времето на настъпване на симптомите и спусъците, които ги предизвикват.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )
За мое щастие нямам алергии но има приятелка и ги преживява много тежко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар