Семейство

Най-мръсните неща, които сеят зарази

Неподозирано мръсни обекти, които са огнища на разпространение на редица зарази

10.06.2014г. / 15 01ч.
Илияна Николова
Снимки: Thinkstock

Снимки: Thinkstock

Много хора не признават важността на измиването на ръцете или просто честичко забравят за този необходим за здравето ритуал. Често хората забравят да си измият ръцете след като са обработвали и рязали сурово месо. Невинаги пък има къде да си измием ръцете след като слезем от превозното средство.

Често пък някои дейности, които хората извършват без да се замислят, биват смятани за безвредни и неносещи риск от заразяване и инфекция. Кои са те?

8. Чешми и мивки

Замисляли ли сте се колко мръсни са чешмите и мивките в офиса, в парка или в градинката, в която разхождате децата си? Много хора смятат, че щом там има течаща вода, няма проблем, тъй като постоянния воден поток не позволява на бактериите да се задържат.

Това не е така. Оказва се, че обществените чешми и мивки са едни от най-замърсените с бактерии и болестотворни микроорганизми обекти, след чиято употреба незабавно трябва да се мият ръцете. Да не говорим, че трябва да се мият самите те преди употреба.

7. Скоростният лост

Когато карате автомобила си, последното нещо, което ви хрумва е микробна инфекция. Винаги, след като ви се наложи да отворите капака и да погледнете нещо в двигателя, миете ръцете си, но след пипането на скоростния лост – миете ли отново ръцете си?

Според изследванията, скоростният лост е едно от най-мръсните неща в автомобила, за което малцина знаят. Бактериите от него, пренесени по други части на тялото, са причина за редица инфекциозни и бактериални заболявания.

6. Химикалка

Химикалките за общо ползване са изключително мръсни, тъй като биват ползвани от много хора. Дори вашата собствена не блести от чистота, независимо дали я ползвате само вие. Все пак, по-добре е да ползвате ваша, вместо да докосвате обществените. Ако ви се наложи, гледайте да измиете ръцете си незабавно.

5. Диспенсър за течен сапун

Дотук наблегнахме на това колко е важно да си мием ръцете след докосване на различни мръсни обекти. Но какво става, ако самият сапунен диспенсър прелива от бактерии?

След вземане на проби от 132 туби течен сапун в различни ресторанти и обществени тоалетни, учени от Университета в Аризона установили, че 23% от тях са заразени с бактерии като ентеробактер, клебсиела пневмония, ешерихия коли. Всички те са опасни за здравето патогени, причинители на животозастрашаващи заболявания.

Свързани статии

4. Ескалатор

Всички сме чували за ужасяващи истории за ранени хора от движещ се ескалатор, приклещени крайници, дълбоки рани, падания стремглаво надолу и какво ли още не. Но чували ли сме колко внимателни трябва да бъдем, докосвайки парапетите на ескалатора?

В моловете, гарите, подлезите на метрото, големите търговски вериги и изобщо – на всички места, снабдени с ескалатор, трябва да бъдем много внимателни!

Според изследванията, парапетите на ескалаторите попадат на трето място по мръсотия след тоалетните мивки, таблите в заведенията за бързо хранене и дръжките в превозните средства.
По парапетите на ескалаторите могат да се открият следи от урина, кръв, слуз, изпражнения и храна. Това показват резултатите от проучванията, което е достатъчно да преосмислим хигиената си след возене с този уред.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Кфой туй?! ( преди 9 години )
РастеШ на бактерии!?От редакцията: Казва се печатна грешка. Благодарим, поправена е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
wind ( преди 9 години )
За по-*** статия не се сещам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )