Семейство

Връзката майка-дъщеря – по-силна от всякога! Как?

Ценете всеки миг заедно!

13.06.2014г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Като деца зависим от нашите майки изцяло – за храната, облеклото, подкрепата, подслона, цялостната информация за света. С израстването тези отношения неминуемо се променят, което може да доведе до влошаване на близостта и приятелството между майки и дъщери.

Дали заради индивидуалностите, дали заради изравняването в авторитетите от позицията на възрастни, особено ако дъщерята има вече свое дете, понякога е трудно да запазим силната връзка майка-дъщеря.

Ще ви предложим няколко съвета, които ще помогнат за подобряването на тази връзка, за сближаването в отношенията и запазването на безусловното приятелство, което връзката майка-дъщеря дава.

Бъдете благодарни

Бъдете благодарни за това, че имате възможността изобщо да изразите някакво отношение към майките си. Представете си какво бихте правили ако най-близкият ви човек го няма на този свят или е тежко болен? Няма ли да преосмислите отношенията си и да направите всичко възможно да прекарате пълноценно времето си заедно?

Бъдете внимателни

Много дъщери смятат майките си за даденост и не осъзнават колко важно е да са внимателни и благодарни за всичко, което майките им са направили и правят, за да се чувстват дъщерите им обичани и обгрижвани.

Не бъдете прекалено критични към майките си и не забравяйте, че правят всичко от обич към вас.

Общувайте с уважение

Каквото и да се случва между вас, уважението трябва да бъде първостепенна ценност в отношенията майка-дъщеря. Дори в моментите, в които имате конфликт, дори когато не сте съгласни, бъдете внимателни какви думи употребявате. Ако е нужно замълчете за момент, докато премислите ситуацията и по-нататъшното си поведение.

Свързани статии

Установете здравословни граници

Някои майки са склонни в стремежа си да предадат цялата си любов и опит на дъщерите си, да прекрачват доста дръзко границите, особено ако става дума за възпитанието на децата или отношението със съпруга.

Ако това е повод за неразбирателство между вас и ако е причина за пререкания и в крайна сметка се стига до скандал, установете ясна граница. Поговорете с майка си (спокойно и с уважение) на какво държите и с кое смятате, че ще се справите сами. След такива разговори нещата идват някак по-лесно по местата си.

Споделете нови преживявания

Изследователите споделят, че хората, които споделят общи позитивни преживявания заздравяват връзката помежду си много по-качествено. Отделяйте време за разходка само двете, за шопинг или подредба на дома. Покажете си една на друга колко ценно е прекараното време заедно.

Ценете развитието на вашите отношения

Неминуемо с годините отношенията между майки и дъщери се променят, защото се променят и самите обстоятелства. Едно е майката да отглежда и възпитава невръстната си дъщеря, друго е да се пребори с тийнейджърските и терзания, съвсем друго е да споделя опита й като възрастна, самостоятелна и независима жена.

Старайте се винаги да поддържате силна и изпълнена с любов връзка с майките си. Няма по-хубаво нещо на света от това да бъдеш най-добра приятелка с най-важната жена в живота ти!

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )
Вразката с моята маика е наистина много силна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар