Семейство

Непознати факти за спермата

Какво знаем и какво не?

17.06.2014г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Целият човешки род зависи от нормалното възпроизвеждане. Без чудотворната течност – спермата, това няма как да стане. Често сперматозоидите не получават голямо признание за ролята, която изпълняват. А тя не е никак маловажна, напротив.

Има много интересни факти за спермата, които малко хора знаят. За някои от тях дори е задължително да бъдат известни, защото засягат пряко здравето и възпроизводителната функция.

7. Сперматозоидите реагират на храната, която мъжът консумира

Проучванията показват, че спермата на мъжа може директно да реагира вследствие на храната. Ежедневното меню има решаваща роля за плодовитостта и здравето.

Важните омега-3 мастни киселини, които се приемат чрез консумирането на сьомга треска и черен дроб са изключително важни за подобряване функцията на сперматозоидите. Доказано е също така, че прекомерната употреба на кофеин води до намаляване концентрацията на сперматозоидите.

6. Редовната еякулация подобрява качествата на спермата

Рядката еякулация или сексуалното въздържание може да доведе до оксидативен стрес в резултат на намаляване на оборота на спермата. Това означава, че спермата се застоява прекалено дълго в жлезите и така става изложена на токсични вещества, реакции с кислорода и левкоцити, които могат да я увредят.

Според медицината за здравословно и безопасно за спермата се счита еякулирането 4-5 пъти месечно.

Свързани статии

5. Сперматозоидите са податливи на увреждане от безжичните технологии

През 2012 година американски изследователи откриха, че въздействието на безжичните устройства като преносими компютри и мобилни телефони играят роля при плодовитостта на мъжете.

Увреждането на сперматозоидите се дължи на радиочестотните електромагнитни вълни, които играят роля на свободни радикали. Тези свободни радикали предизвикват увреждане на клетките вследствие нарушеното им свързване с кислорода. Тези свободни радикали карат сперматозоидите да стават все по-бавни и водят до клетъчна смърт.

4. Сперматозоидите имат супергеройска сила

Сперматозоидите могат да „стопят“ обвивката на яйцеклетката и да проникнат в нея, досущ като супергерои с лазерен меч. Това става чрез освобождаване на специални ензими.

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
kamelia_ivanov ( преди 9 години )