Семейство

Бракът след появата на децата – как да запазим пламъка?

Малки жестове и похвати, с които да запазите връзката си такава, каквато е била в първите си мигове

19.06.2014г. / 12 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Животът се променя непрекъснато. Има няколко опорни точки, през които почти всеки човек преминава. Едната от тях е бракът – повратен момент от живота на човек, в който трябва да се научиш да живееш по модела „ние“, а не „аз“, както е било дотогава. След като се появят децата, това „ние“ се разширява и приема още по-съкровен смисъл и някак двойката забравя защо и как са се озовали в настоящия момент.

Бракът е просто гръбнакът на семейството, но този гръбнак трябва да се подкрепя от силна „семейна мускулатура“, която най-добре се поддържа с упражнения. За тези упражнения ще са ви нужни някои опорни точки, които да ви помагат да съхраните онова, което ви е грабнало в първия миг!

Как да съхраните брака си след появата на децата, когато личните ви отношения някак остават на по-заден план?

Сложете вашите отношения на първо място

Може да се стори егоистично на някои хора, но е от водещо значение съпрузите да не забравят защо са станали такива. Безспорно е, че всички родители обичат децата си, но любовта, която е родила тези деца, трябва да бъде поддържана жива и да е поставена на пиедестал.

Не казвайте на татковците как да прекарват времето си с децата

Майките и бащите имат много различни роли в живота на едно дете. В повечето случаи мама е човекът, който се грижи за детето да е нахранено, облечено, чисто и сухо, да е целунато и погалено, да е прегърнато и утешено.

Тате е човекът, който обича да играе с децата, да се разхожда с тях в парка, да кара колело и да лудее като същинско дете, наравно с другите деца! Затова недейте да се опитвате да променяте начина на общуване на бащите с децата, особено пред самите деца.

Обединете се

Никога не се разправяйте пред децата, ако имате разногласия по какъвто и да е повод, особено за възпитанието. Ако детето е поискало нещо, което майката забранява, не бива бащата веднага да откликне положително. Този хаотичен метод на възпитание не влияе добре на децата.

Упражнявайте се заедно

Важно е да бъдете активни, за да сте здраво семейство. А ако сте активни заедно – това е най-чудесният вариант! Забавните тренировки заедно, като карането на колело или разходката в планината, предизвикват отделяне на ендорфини, които както знаем, са хормони на щастието. Нека всички се чувстват щастливи заедно!

Свързани статии

Направете секса приоритет (отново!)

Сексът след появата на децата е малко деликатен момент. Много двойки го загърбват, а от това рано или късно страда връзката им. Винаги, когато имате възможност се възползвайте от него! Не забравяйте, че интимността е важен компонент от отношенията.

Приемете, че не всички проблеми са решими

Много от вашите караници и неразбирателства се основават на личностните различия и разбирания за възпитанието на децата. Осъзнайте, че ще има моменти, в които просто трябва да обявите примирие.

Не забравяйте, че преди „мама и татко“ сте били „съпруг и съпруга“

Преди да имате деца, около които да се върти главната част от ежедневието и мислите ви, вие сте били двойка и все още сте. Интимността, докосванията, жестовете, милите думи – не трябва да се забравят, ако искате връзката ви да просъществува по-дълго като такава, а не просто като партньорство в името на децата.

Флиртувайте пред децата

Не става дума да се награбвате предизвикателно пред тях – в никакъв случай! Но е добре те да виждат нежни изрази на любовта между вас – целувки, прегръдки, леки закачливи потупвания по дупето. Децата имат нужда да усещат, че родителите им се обичат помежду си, а не само любовта да е насочена изцяло към тях.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
M ( преди 9 години )
Напротив, това са общовалидни правила. Няма нищо индивидуално в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Не могат да се дават съвети, при всяка двойка е индивидуално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар