Семейство

4 изненадващи факта за слънцезащитните продукти

Кои слънцезащитни продукти не бива да се използват?

23.06.2014г. / 14 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С идването на летния сезон няма как да не се обърне повече внимание на продуктите за защита от слънчевите лъчи и респективно – повишения риск от рак на кожата, който в последните години зачестява неимоверно.

Хората с по-светла кожа са много по-склонни да развият рак на кожата, според статистиката, докато при по-тъмнокожите има по-висока смъртност. Може би, защото при тях ракът се открива в по-късен терминален стадий.

Какво трябва да правим, за да се предпазим от вредното UV лъчение на слънцето? В проучване по този въпрос, проведено в САЩ, са открити няколко неочаквани факти за слънцезащитните продукти.

Кои са те?

1. Слънцезащитните спрейове трябва да се избягват!

Много хора ги предпочитат, защото са по-удобни, тъй като не се налага старателно намазване на труднодостъпни места, а просто пръскате и сте готови! Именно заради това се пропускат цели участъци от кожата, които остават незащитени прекалено дълго.

Освен това има сериозно безпокойство, че спрейовете са много вредни при вдишване и предизвикват други допълнителни здравословни проблеми.

2. Използвайте лосиони с широк спектър на защита!

Много се говори за вредата от UV лъчите, но не се споменава, че те се делят на UVB и UVA лъчи. UVB лъчите са главният виновник за слънчевото изгаряне, а UVA лъчите са онези, които причиняват по-дълбоко увреждане, свързано с бръчки, стареене, видоизменяне на клетките на кожата, съответно – увеличено делене на туморните клетки.

Свързани статии

3. Не използвайте защитен фактор 50+!

Изследванията сочат, че защитните продукти с фактор 50+ предпазват от изгаряне, но биха могли да оставят кожата изложена на вредните UVA лъчи. Въпреки че повечето лосиони са обявени за имащи слънцезащитен фактор, това обикновено се отнася само за UVB лъчите. Така кожата остава наполовина защитена.

Избирайте лосиони, на които изрично е упоменато, че са предназначени за предпазване срещу двата вида лъчение.

4. Избягвайте слънцезащитни продукти, съдържащи оксибензон!

Повечето продукти срещу изгаряне съдържат тази вредна съставка. Според изследванията този химикал прониква дълбоко в кожата и попада в кръвообращението и започва да действа като естроген. Това може да предизвика алергични реакции и други вреди за здравето, включително ендометриоза и нисък брой сперматозоиди при мъжете.

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
ох, с всичко трябва да се внимава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар