Семейство

Как бащинството променя мъжете

Стават по-търпеливи и имат по-голямо чувство за хумор

30.06.2014г. / 15 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Бащинството е момент в живота на мъжа, в който настъпват редица промени. Според учени едни от тях са хормоналните промени и тези, които настъпват в мозъка на мъжа.

Голяма част от изследванията показват, че хормоналните промени в тялото на бащата са подобни на тези, които настъпват при жените. Напълно възможно е да бъдат повишени нивата на естроген, пролактин, окситоцин и глюкокортикоиди.

Хормоналните промени при мъжете не се случват само заради осъзнаването на това, че вече са бащи, а и заради близкия контакт с майката и детето.

Но оставяйки хормоните настрана, има няколко други промени, които настъпват в живота на мъжете, когато станат бащи.

Стават по-уверени и горди

Когато мъжът стане баща, тази положителна промяна неминуемо дава тласък на неговите увереност и гордост. Той не само изгражда тези качества в децата си, но подобрява и своите.

Бащите трябва да бъдат в състояние да спрат сълзите на децата, да ги накарат да се смеят... В един по-късен етап, когато бащата дава своите първи съвети, демонстрира своята компетентност във вълнуващи разговори за приказки, филми, музика и т. н.

Всичко това и изпълнените с възхищение към бащината фигура детски очи, карат мъжа да се чувства уверен и горд.

Стават по-търпеливи и имат по-голямо чувство за хумор

Животът на мъжа се променя така, както живота на жената, когато имат деца. Мъжете по природа са по-нетърпеливите, но бащинството изгражда именно това – търпение. Ще започнат да проявяват разбиране към грешките на останалите, ще се смеят повече, защото моментите с децата са вълнуващи и забавни.

Променят своите ценности

След появата на децата процесът на промяна на основните вярвания и ценности е неизбежен. Това, което се е струвало на един мъж маловажно, безобидно когато е бил млад и безгрижен, придобива друга форма и смисъл.

Мъжете започват да виждат света по различен начин. Стават пазители на семейството, изграждат семейни ценности, които се стремят да възпитат в децата си.

Мислят гъвкаво

В етапа, в който се появят децата, мисленето на мъжа става по-гъвкаво. Най-напред той започва да мисли за нуждите на своята партньорка и на общите им деца, а след това за своите собствени нужди.

С времето ще става все по-приспособим към средата, промените на живота. Ще има план как да се измъкне от трудни и кризисни ситуации. Ще има невероятно голямо разнообразие от гледни точки.

Свързани статии

Творчество и продуктивност

Вероятно ви се струва странно, но контактът с децата, четенето на книжки, рисуването на рисунки може да отключи в мъжа неподозирани таланти. Освен това тези вдъхновяващи и приятни моменти правят мъжете по-креативни и продуктивни в в работата.

Ще се върнат към своите детски години

Бащинството е незаменимо. То е онази магия, която ще върне почти порасналото дете отново в детството. Татковците обичат да четат приказки, да гледат филмчета, да строят с конструктори, да играят на различни социални игри.

Това връщане в детството е необикновен миг на изграждане на доверие и приятелство с децата.

Пренареждат приоритетите си

Появата на децата в живота на мъжа допринася за повишеното осъзнаване на различни перспективи. Много мъже споделят, че преди да станат бащи са били по-егоистични и егоцентрични. С появата на децата те променят своите приоритети в живота.

Снимка: photl

Коментирай