Семейство

Днес е Петровден!

Почитаме паметта на Свети Петър и Свети Павел

29.06.2014г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 29 юни Православната и Римокатолическата църква честват паметта на великите апостоли Петър и Павел. Кои са Петър и Павел?

Свети апостол Петър бил неук и беден рибар, живял край бреговете на Галилейското езеро. Неговото рождено име било еврейско. Казвал се Симон, а името Петър му било дадено от Иисус.

Той бил един от любимите му ученици. Проповядвал христовата вяра, вършил много чудеса и изцерения. При гоненията на Нерон в Рим бил осъден на смърт чрез разпъване.

Свети апостол Павел бил роден в Мала Азия, а неговото рождено име било Савел. Той изповядвал юдаизма и участвал в гоненията на християните, както и в убийството на свети Стефан. Павел не е от кръга на учениците на Иисус.

Но един ден необикновено видение, в което чул Божия глас, дало поврат на неговия живот. Той се разкаял за греховете си, бил покръстен и станал един от разпространителите на христовата вяра. Загива в Рим на 29 юни 67 година заедно с апостол Петър.

Литургии за почитането на паметта на тези двама светци се извършват още от древността, като паметта им се почита както на 29 юни, така и на 30-ти. Според вярванията свети Петър е ключар на райските врати, но и съдник на душите.

На този ден се месят обредни хлябове, които се носят в църквата. На празничната трапеза се слагат гозби с пиле, пити, баници, ябълки петровки.

Днес имен ден празнуват Петър, Павел, Апостол, Петя, Кремена, Камен, Павлета, Павлина, Пепа, Петьо, Пенка, Пейо.

Честито на имениците!

Коментирай
Свободно време