Семейство

Кога е време да сложите край на приятелството?

Малко приятелства устояват на времето, но са повече от ценни

08.07.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinstock

Снимка: Thinstock

Приятелството е повече от необходимо, за да съществува един човек пълноценно, да дава и да получава обич и подкрепа, да развива своя опит, да обогатява мирогледа си и да „сверява часовника си“ с ценностите на другия.

Но ако дружите с човек, който всеки път ви кара да се чувствате зле, потискате се в негово присъствие, слушате само неговите истории и проблеми, дори търпите обидни подмятания, е време да прекратите приятелството ви!

Изследванията показват, че обграждането с лоша и потискаща компания е изключително вредно за личността и емоциите. Хората, с които прекарвате времето си, трябва да са с максимално малко отрицателни черти спрямо вашия характер – нали в положителното взаимодействие, всъщност, се корени причината да сте приятели!

Кои са знаците, че е време да прекратите приятелство, което по-скоро ви измъчва, отколкото ви дава положителна енергия?

Караниците и споровете са ОК, но да не слушаш другия не е.

Един добър и честен приятел винаги ще ви каже кога според него грешите и кога трябва да промените отношението си по даден въпрос. Споровете са полезно нещо, дори на приповдигнато ниво, защото по този начин могат да изкристализират някои недоизяснени позиции.

Но ако си говорите едно и също всеки път и приятелят или приятелката ви не ви чува, няма смисъл от дружба без задълбочено взаимодействие. Многократното повдигане на болезнени теми отстрана на приятеля/приятелката ви е неуважително и ако дори след честен разговор помежду ви нещата не се оправят – време е да прекратите приятелството си.

Лъжата е неприемлива

Ако приятелят ви лъже за всичко – семейството, работата, отношенията или други аспекти от живота си, тогава приятелството се обезсмисля. По света има изненадващо голям брой лъжци – едни са рецидивисти в лъжата, други тепърва прохождат, трети лъжат благородно или спестяват истината.

Но съгласете се, че да слушате измислени истории не е най-приятното нещо, което бихте искали да търпите, срещайки се с „приятеля“ или „приятелката“ си.

Свързани статии

Унижението е недопустимо

Ако така наречените ви приятел или приятелка не пропускат случай да ви унижат пред другите, в никакъв случай не търпете обидите им! Подли коментари и подмятания са достатъчен повод да обърнете гръб на такова отношение.

Използване

Ако „приятелката“ ви ви търси, единствено когато има нужда от пари, съвет или подкрепа, значи не ви е никаква приятелка, а безнадеждна използвачка, която се ръководи от непоправимия си егоизъм.

Смисълът на приятелството е във взаимодействието, в постоянната безусловна размяна на подкрепа, която прави приятелската връзка още по-силна.

Ако не се държи като приятел, значи не ви е приятел

Искреността на приятелството се забелязва отдалече. Това му е хубавото на приятелството – че не изисква етикет и преструвки в поведението, а само и единствено естественост и неподправеност.

Ако някой се държи прекалено изкуствено и фалшивото му поведение лъха отдалече, той просто не ви е приятел, или дори да е бил някога – вече не е!

Понякога някои от изброените неща могат да са много неприятни и болезнени, особено ако сте държали на даден човек, а той постепенно започва да ви предава, а поведението му да добива уродлив привкус. В тези моменти е необходимо да преосмислите отношението към такъв човек и да отсъдите дали имате останали допирни точки, които да се окажат спасителен пристан. В противен случай, знаете какво следва...

Коментирай