Семейство

Бебе номер две - какво да очаквате

Ще усещате движенията на бебето от по-рано

08.07.2014г. / 10 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Моментът, в който разбирате, че носите второ бебе е повече от радостен. С настъпването на втората бременност вие вече сте подготвена за промените, които ще настъпят. Въпреки това е добре да знаете какво ви очаква през деветте месеца.

Вие ще бъдете по-уморена

По време на първата си бременност често отделяхте по няколко минути на ден, за кратки почивки или сън. Когато планирате втора бременност не забравяйте, че вече освен основните домакински задължения, имате по-голямо дете, което се нуждае от вашите грижи.

При втората бременност няма да имате възможност за чести почивки, което може да е причина да се чувствате по-уморени. Затова разпределете с таткото семейните задължения и грижите за детето.

Може да усетите повече болка и напрежение в ставите в сравнение с първата ви бременност. Повтарящата се бременност поставя ставите под голямо напрежение.

Ако през първата бременност сте имали гестационен диабет, с второто дете този проблем може отново да се повтори.

Сексът през втората бременност не само ще е факт, но и ще бъде по-приятен.

Ако през първата бременност сте имали разширени вени, хемороиди и други неразположения свързани с бременността, то с втората бременност тези неразположения биха могли да се проявят отново.

В 70% от случаите бременните страдат от сутрешно гадене. Въпреки че не е задължително, гаденето през втората бременност може да бъде по-силно изявено.

Коремчето ви ще изпъкне по-рано

Ако очаквате бебе номер 2 и все още сте в първите дни на своята бременност, помислете за гардероба си. През втората бременност коремчето на бременната изпъква по-рано, отколкото при първата.

Това е така, защото мускулите на матката са станали по-гъвкави в сравнение с първата бременност.

Ще усещате движенията на бебето от по-рано

Когато бяхте бременна с първото си бебе, усетихте феталните движения за първи път в четвъртия месец. При втората бременност тези движения ще ги усетите малко по-рано.

Ще родите по-бързо

Една от положителните страни на втората бременност е, че раждането ще премине по-бързо. Ако първото ви раждане е било по естествен път и е отнело около 10 или повече часа, второто раждане ще бъде по-кратко.

Мускулите на матката се разширяват с около 1,5 см на час, за разлика от първото раждане, когато се разширяват с 1,2 см на час.

Свързани статии

Контракциите на матката след раждането могат да бъдат малко по-тежки в сравнение с първото раждане. Тези контракции са в следствие на свиване на матката след раждането.

Покачването на телесното тегло между двете бременности крие риск както за здравето на бебето, така и за здравето на майката. За да избегнете риска от диабет и прееклампсия, контролирайте теглото както преди забременяването, така и по време на бременността.

Ще се притеснявате повече за вашето по-голямо дете

При повечето жени с втора бременност е често срещано мислите за второто бебе да ги отдалечат за миг от първородното им дете. В тези моменти те не само се чувстват гузни, но и се притесняват детето им да не прояви ревност и нежелание към новия член на семейството.

Коментирай
Свободно време