Семейство

Защо ставаме до тоалетна през нощта?

Не е виновно само пиенето на течности преди лягане!

10.07.2014г. / 14 11ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Най-досадното нещо, което може да ви се случи докато спите е да ви се приходи до тоалетна. Всички мразят това неприятно прекъсване на съня, след което може да не успеете да заспите дълго време.

Някои хора стават по-често до тоалетна през нощта, отколкото други. И това невинаги има връзка с количеството течности, които са изпити преди сън. Екип от японски учени провел изследване върху лабораторни мишки, като проследил честотата и спецификата на тяхното уриниране.

Учените открили, че циркадните ритми на хората (определящи тик-такането на така наречения „биологичен часовник“) често контролират и мускулните клетки на пикочния мехур. Тъй като тези цикли регулират и вътрешния цикъл на заспиване и събуждане, учените установили още, че хората, лягащи си по-рано (съответно ставащи по-рано) са по-склонни да се будят посред нощ за тоалетна.

Човек с нормален циркаден ритъм става до тоалетна значително по-рядко в сравнение с човек със забързан биологичен часовник. Така тялото има достатъчно време да възстанови силите си, изгубени през деня. Събуждате се по-отпочинали и бодри.

Оказало се още, че мишките с ненормален циркаден ритъм ходили до тоалетна приблизително толкова пъти през нощта, колкото и през деня, което е сериозна предпоставка за влошаване на общото здраве и благосъстояние.

Изследователите установили още, че специфичен протеин, който се намира в мускулните клетки на пикочния мехур, до голяма степен контролира нашите гени, което е определящо за това колко урина се отделя в денонощието.

Мишките с по-ниски нива на протеин са ходили до тоалетна по-често от останалите с нормални нива.

Ако ви се наложи да отидете до тоалетна веднъж през нощта, това не се смята за голям проблем от лекарите, дори се счита за допустимо и нормално. Въпросът става проблематичен, когато ставането зачести и надмине 3 пъти през нощта.

Силата и капацитетът на пикочния мехур се променят с възрастта. Ако лекарят ви изключи всякакви медицински състояния, които могат да са причина за честото уриниране, ето какво друго можете да направите, за да облекчите безпокойството на съня.

Намалете напитките преди лягане

Намаляването на количеството течности, които пиете преди лягане е вид решение за намаляване честотата на уриниране. Не става дума да допуснете да се дехидратирате от страх да не би да прекъснете съня си, а да не прекалявате с течностите.

Свързани статии

Облекчете подутите крака

Подуването на краката е следствие от задръжката на течности и продължителното заседяване през деня. Когато легнете през нощта, течностите, събрали се в краката, се оттичат към сърцето, завъртат се в цикъла на кръвообращение и съответно биват метаболизирани и изхвърлени като краен продукт от урината.

Затова няколко часа преди да си легнете се погрижете да вдигнете на високо краката си, така че подутината в тях да спадне.

Пренастройте вашия биологичен часовник

Въведете точен циркаден ритъм, не допускайте колебания във времето за активност и почивка. Хубаво е всички тези неща да се случват по едно и също време. Така и процесите в организма започват да добиват рутина.

Намалете солта

Консумирането на прекалено солени храни е предпоставка за задръжка на течности, което пък предразполага към по-често уриниране през нощта, заради отпускането на мускулатурата на пикочния мехур по време на съня.

Упражнявайте се

Упражненията за регулиране на циркадните ритми са много полезни и са част от борбата с неприятното среднощно ставане. Разходките, приятните дейности преди лягане помагат за подобряване качеството на съня, а също така и са полезни в загубата на излишно тегло. То е пряко свързано с лошия сън.

Източник: Mother Nature Network

Коментирай