Семейство

Естествени средства при ужилване от пчела

Как да третираме симптомите най-бързо и ефикасно?

23.07.2014г. / 14 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лятото е прекрасно време от годината, което обаче носи и някои беди. Пчелите и осите са едни от тях. И не ни разбирайте погрешно! Не пчелите са беда, напротив – необходими са във всички аспекти от земния живот. Беда е ужилването от тях и последствията, до които то води.

Има много хора, които са алергични към ужилването от пчели и други жилещи насекоми и това дори може да коства живота им. Знаете ли какво да правите при ужилване от пчела?

Как да разберете дали сте алергични към ужилване от пчела?

На първо място ако никога не сте били ухапвани е добре да бъдете по-внимателни в градински площи, паркове и открити пространства. Ако преди сте жилени и се е получила силна алергична реакция, има голяма вероятност това да се повтори в пълна сила и дори по-зле.

Драматичните симптоми на алергичен шок при ужилване са силно подуване, голям обрив, затруднено дишане, чувство на слабост и замаяност. Необходима е незабавна лекарска помощ.

Кое е първото нещо, което трябва да направите?

Премахнете жилото на насекомото! С нокти или пинсети – няма значение, важното е да се отстрани възможно най-скоро след ухапването. В жилото има прикрепена отрова, която ще продължи да действа в организма и симптомите ще се влошават.

След като сте сигурни, че сте премахнали жилото, измийте добре мястото със сапун, за да предотвратите инфекция.

Свързани статии

Естествени средства за третиране на ухапан от пчела участък

Лед

Най-лесното и достъпно средство срещу болката и паренето. Втрийте кубче лед на засегнатото място. То ще намали подуването и паренето, като забави притока на кръв към областта. Дръжте леда в продължение на 20 минути.

Чесън

Чесънът е много ефикасен при третиране на болното място. Счукайте няколко скилидки чесън на паста, нанесете ги върху ужилената кожа и увийте с кърпа за 20-30 минути.

Пясък

Ако имате пясък под ръка, това е може би най-доброто средство. Може да ви се струва мръсен метод, който ще инфектира раната, но това не е така. Веднага след като сте ухапани, втрийте грубо шепа пясък върху ужилената кожа. За секунди болката и паренето отшумяват.

Мед

Странно, но факт! Медът, както и чесънът, са прекрасни природни методи на лечение в много посоки. А медът е и лекарство, произведено буквално от врага! Намажете кожата и покрийте с памучна кърпа отново за около 30 минути. Противовъзпалителните свойства на меда карат симптомите да затихнат.

Сода

Содата за хляб е абразивна и подобно на пясъка помага при разтривка. След това увийте и оставете да подейства допълнително. Работи чудесно!

Паста за зъби

И тя като содата помага моментално, защото самата паста съдържа алкални вещества, които неутрализират киселинната среда, предизвикана от ухапването. Нанесете, разтрийте и покрийте за 20 минути.

Коментирай