Семейство

Честит имен ден на Емилиан и Емилия!

Днес почитаме паметта на Св. мъченик Емилиан Доростолски

18.07.2021г. / 05 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

На 18 юли българската православна църква почита паметта на Св. мъченик Емилиан Доростолски. Емилиан бил роден в гр. Доростол (днешен Силистра). Той бил един от робите на заможен грък. За него се смята, че може би е бил от славянски произход. Емилиан изповядвал христовата вяра.

По тези земи бил изпратен жесток управител, който бил и един от основните гонители на изповядващите християнството. Той изпълнявал заповедите на своя господар цар Юлиан, който бил богоотстъпник. Всички, които изповядвали христовата вяра били подлагани на жестоки мъчения, за да се откажат от нея.

Един от тях бил Емилиан. Управителят на земите разбрал за неговите убеждения и подложил младия мъж на мъчения. Въпреки мъките Емилиан не се отказвал от Бога. Тогава неговият господар бил наказан с парична глоба, а Емилиан на смърт чрез изгаряне.

Но когато запалили огън, за да го изгорят, пламъците не докоснали клетника, а изгорили неверниците. Емилиан починал, но не от огъня, а от мъченията, на които бил подложен преди това. След това светецът бил погребан от добри хора, както подобава.

На днешната дата имен ден празнуват всички, които носят имената Емилиан, Емилиана, Емил, Емилия.

Честито на имениците!

Коментирай