Семейство

Защо главата продължава да ви боли?

Въпреки че взимате силни болкоуспокояващи

21.07.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Главоболието е изключително често срещан проблем в модерното съвремие. Ежедневието е натоварено, отговорностите са много. Мечтаем си за спокоен и простичък живот сред природата в малка къща с градинка, но докато мечтаем главата ни боли ужасяващо. И пием ли пием болкоуспокояващи, а болката си продължава.

Замисляли ли сте се защо главата продължава да ви боли, въпреки усилията ви да намалите болката и въпреки лекарствата, които взимате? Често даже става така, че преминаваме към все по-силни медикаменти, само и само болката да спре. Но някак тя все се появява!

Мигрената не е необичайно явление в наши дни. Милиони хора по света страдат от това трудно поносимо състояние, което дори може да се окаже доста по-вредно, отколкото си мислим.

Мислите, че е от напрежение

Да, и напрежението има голям пръст в тази работа, но не е основното. Хората, страдащи от мигрена и често силно главоболие са свикнали да взимат медикаменти при първите симптоми. Толкова са се сраснали с хапчетата за глава, че не оставят възможност организмът да се справи сам с болката.

Доказано е, че колкото повече болкоуспокояващи се взимат, толкова по-трудно става да се притъпи болката. И не е само заради пристрастяването към лекарствата. Мозъчните химикали играят голяма роля в справянето с главоболието, а заради медикаментите тези механизми биват затруднени.

Учени са доказали, че ако се избегне употребата на болкоуспокояващи за по-продължителен период от време, спазмите и интензитета на болката намаляват и пристъпите се случват все по-рядко във времето.

Свързани статии

Обвинявате синусите

Много хора мислят, че главоболието им идва от синусите. Взимат мерки срещу синузит, опитват се да прочистят секретите от носа, които всъщност не съществуват, а главата продължава да ги боли.

В едно проучване, проведено върху 2991 възрастни, които са смятали, че имат синузит, се е оказало, че при 88% от тях главоболието се дължи на мигрена. Затова преди да решите каква е причината за главоболието ви и да взимате погрешните мерки, консултирайте се с лекар, за да откриете адекватното лечение, което ще облекчи болката ви.

Прекалявате с кофеина

Кофеинът е приятел на страдащите от главоболие. Неговото действие облекчава болката, защото свива подутите кръвоносни съдове, вследствие на болката. Именно заради това той е и основна съставка в много медикаменти против мигрена.

Но след преминаване на действието му кръвоносните съдове се подуват отново, което може да доведе до връщане на симптомите с още по-голяма сила, защото раздразнените нервни окончания са станали още по-чувствителни.

При всички положение не трябва да се прекалява с кафето. Една-две чаши на ден са напълно достатъчни.

Твърде много безпокойство, твърде малко тренировки

Физическата активност е в основата на борбата с главоболието. Много хора пренебрегват упражненията, защото се чувстват прекалено изморени от ежедневния стрес. Това ги затваря в омагьосан кръг, който пречи на болката да премине.

Рутината на съня ви е нарушена

Ако не получавате необходимата доза здрав сън, ако спите неспокойно и най-вече – лягате си по различно време всеки ден, не очаквайте болкоуспокояващите да ви помогнат за главоболието. Мозъкът има нужда от специално отредено време за почивка и то в едни и същи отрязъци от време.

Само чрез рутина и достатъчно време за сън можете да се справите с пристъпите на главоболие.

Коментирай