Семейство

Седенето – един от бичовете на съвремието ни

Как продължителното седене уврежда различните части от тялото ни

25.07.2014г. / 13 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В днешно време седенето се е превърнало в основна „активност“ в живота ни! Седим, докато работим, седим, докато караме колата си. Дори в градския транспорт сме седнали на път за работа. Седим пред телевизора, в ресторанта, в кафенето.

Излиза, че през по-голямата част от денонощието прекарваме в седнало положение. И докато се усетим е дошло време за сън. Тогава пък сменяме седящата поза с легнала. И изобщо не даваме възможност на тялото си да се раздвижи по подобаващ начин.

Според изследванията прекарваме средно по около 15 часа на ден в седнало положение. Ако прибавим и 8-те часа сън през нощта, излиза, че ни остава грубо казано по 1-2 часа в изправен стоеж или активно движение. Това е меко казано малко!

Този факт е в основата на прогресивното поболяване на населението. Организмът има крещяща нужда от движение, а ние не му го предоставяме. Така ставаме лесна мишена за заболявания, дегенеративни изменения и ранна смърт, за съжаление.

Замисляли ли сте се по какъв начин точно увреждаме тялото си, седейки през по-голямата част от денонощието?

Седенето съсипва стойката и позата на тялото

Седенето обикновено се свързва с погрешна поза на тялото. Това е факт. Не само седналото положение изкривява стойката, но също и неправилното седене. Докато седим сме склонни несъзнателно да се изкривяваме по начин, който спомага за появата на болки в гърба, шията, мускулите, главата.

Продължителното седене дори се свързва с поява на дискови хернии, сколиоза, лордоза и прави гръбнака скован и трудноподвижен.

Свързани статии

Мускулна атрофия

Не се чудете ако забележите, че с времето се уморявате все по-лесно и нямате сила да отворите буркан с лютеница, а преди сте могли!

Когато седите повече, отколкото се движите, мускулите отслабват значително и бързо. Заседналият начин на живот води до мускулна атрофия. Мускулните влакна губят своята еластичност и издръжливост и губят от масата си. Така тялото ви започва да трупа мазнини, които иначе здравите мускули биха трансформирали в енергия, но уви.

Костите отслабват

Ако липсва достатъчно движение, костите започват да отслабват и да стават по-чупливи. Костната плътност намалява, защото намалява и костната маса. Това води до сериозни рискове от развитие на остеопороза.

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
Гнафт ( преди 9 години )
От утре почвам да бачкам прав на компютъра
отговор Сигнализирай за неуместен коментар