Семейство

Храни, които ще ужасят вегетарианците

Продукти от неживотински произход, съдържащи изненади за вегетарианците и веганите

28.07.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За повечето храни е очевидно откъде е произходът им – всички знаем какво е представлявала пържолата, преди да се превърне в такава! За това е лесно – ако изберете да се храните с непреработени продукти, ще сте сигурни какво съдържат или не съдържат.

Но това не важи за всички храни. За съжаление, много от преработените и готови продукти неочаквано съдържат животински продукти, което е лоша новина за всички вегетарианци и вегани, които не подозират какво консумират, избирайки тези храни!

Кои са те? Ще се изненадате!

Гевреци и хлебни изделия

Много хлебни изделия съдържат аминокиселината L-цистеин, която се използва като омекотяващ агент при приготовлението на продуктите. Той обаче се получава от човешка коса или птичи пера и може да бъде открит в популярни хлебни изделия.

Бира и вино

В някои видове бира и вино се съдържа рибен клей, извлечен от пикочния мехур на сладководни риби като есетра, например. Този клей представлява желатиноподобно вещество, което участва в процеса на приготовление на много вина и бири.

Този клей се използва като сгъстител.

Бонбони

Храните, които съдържат желатин – протеин, извлечен от колагена в кравешки или свински кости, кожа и съединителна тъкан, често се използва като сгъстяващ или стабилизиращ агент и може да се открие в стотици видове бонбони, сладкиши, вафли, бисквити и т. н.

В желираните бонбони това вещество се намира в доста големи количества, като неприятният му вкус е замаскиран с огромно количество подсладители и подобрители.

Желе

Желето се използва по подобен начин. То съдържа големи количества животински желатин, затова веганите трябва да внимават и добре да четат преди да консумират на пръв поглед неживотински продукт.

Желето се използва за направата на готови сладка, някои кисели млека, детски десерти, сладкиши и други.

Свързани статии

Омега-3 продукти

Много продукти и добавки, съдържащи омега-3 мастни киселини, таят в състава си и животински продукти. Най-често тези съставки са добити от риба и рибни продукти.

Консервирани храни

Ако си взимате боб в консерва, следващия път бъдете нащрек – може да съдържа хидрогенирана свинска мас, така че гледайте етикетите внимателно!

Чипсове

Повечето чипсове са ароматизирани и овкусени с различни изкуствени овкусители и оцветители. Тези с вкус на сирене се ароматизират със суха пудра от сирене, която съдържа казеин – суроватка, съдържаща ензими с животински произход.

Храни с ванилов аромат

Въпреки че изключително рядко се използва този похват, той все пак е възможен. За ароматизиране на различни печени тестени изделия, бонбони, алкохолни напитки, пудинги, дъвки и сладоледи се използва анален секрет от бобър.

Американската администрация за контрол на храните и лекарствата (FDA) определя този метод като безопасен и дори бобровият аромат се счита за естествен заместител на ваниловата есенция след определена обработка.

Бяла захар

Всъщност, захарта не е естествено бяла. Тя добива този цвят след определен процес на рафиниране. Процесът на обработка включва употребата на така наречените животински въглища, които се правят от костите на едър добитък.

За да избегнете този неприятен компонент, използвайте кафява нерафинирана захар. Тя не преминава през обработка с животинските костни продукти.

Източник: Mother Nature Network

Коментирай
3 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )
Свободно време