Семейство

Днес е Голяма Богородица!

Честит имен ден на всички, които носят името Мария!

15.08.2014г. / 07 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 15-ти август Православната църква отбелязва Успението на Пресвета Богородица. Денят още се нарича Голяма Богородица и е посветен на смъртта на Божията майка Мария. 

От далечни години Успение Богородично  се предшества от пост, който съединява в себе си два древни поста – преди празника Преображение Господне и преди Успение на Пресветата Богородица. 

Още от първите векове на християнството Светата църква наредила да се празнува денят "Успение на пресвета Богородица". Когато била на преклонни години (на 64-годишна възраст), веднъж докато се молела на  Елеонската планина на Мария се явил архангел Гавраил, който държал в ръка палмово клонче.

Той й възвестил за наближаващата й смърт и че след три дни тя ще се представи отвъд. След като й дал райското палмово клонче, се оттеглил. 

Богородица не приела новината за своята близка смърт с тъга, а с радост, тъй като  отдавна желаела да остави долния свят и да се пресели във вечните обители. Тя известила на св. Йоан Богослов за нейната кончина и започнала да се готви за смъртта.

Пожелала домът й да бъде украсен, като за радостно тържество. Скоро всички нейни сродници и вярващи научили за наближаващата смърт на Мария и дълбоко скърбели за нея. В деня на своята смърт Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта.

Не след дълго чудна небесна светлина озарила стаята и така тя посрещнала своя вечен живот.

На 15 август имен ден празнуват всички, които носят името Мария, както и производните на него като Мира, Мима, Мариела, Марио, Мара, Мими, Мариана, Марио, Мариан.

На празничната трапеза трябва да има  пита, печено пиле и жито.

Честит празник!

Коментирай