Семейство

Погрешни митове, в които всички вярваме

Защото звучат научно доказани

21.08.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

До към края на 16 - ти век всички са „знаели“, че Слънцето и планетите се въртят около Земята. Всички отново са „знаели“, че епидемичните болести като холерата, например, се причиняват от огромни мъгляви облаци, носещи мръсни и гниещи частици.

До началото на 20 век лекарите са мислели, че пускането на кръв от тялото е единствения начин да намалят кръвното налягане или да изчистят смъртоносни инфекции от организма.

По същия начин и ние днес си мислим, че знаем много неща, но всъщност се оказва, че се доверяваме на закоравели митове, които се предават с поколенията. Но много от нещата, които си мислим, че знаем се оказват напълно погрешни, въпреки уж научното им звучене.

Кои са тези най-разпространени погрешни схващания, на които повечето от нас се доверяват?

„Ако излезете с мокра коса посред зима, ще се разболеете“

Много майки казват това на децата си. Типично е да чуете, че слагането на шапка ще ви предпази от зимните настинки и грипове. Всъщност, истината е, че това няма никакво отношение към механизмите на разболяване, според специалистите, пише Mother Nature Network.

Мокра или суха коса – няма никакво значение, ако болестотворните микроорганизми са ви нападнали, единственото, което има значение е дали имунната ви система е силна в този момент. 

Но мократа коса сама по себе си не е причина да се разболеете.

„Захарта прави децата щури“

Всички „знаем“ това. Възможно е разпространението на този мит да се дължи на факта, че захарта дава силен и внезапен прилив на енергия. Възприятието на това кара почти всички родители да са убедени, че сладкишите карат децата им да лудеят и играят щури игри, а не самият им детски темперамент.

„Изпукването на кокалчетата на ръцете и краката води до артрит“

Това схващане не е вярно. Не че ви съветваме да си пукате кокалчетата на воля, напротив! Но няма доказателства за пряка връзка между развитието на артритни изменения и пукането на хрущялите.

Може да се получат износвания на сухожилията и механични протривания на ставния хрущял, вследствие на продължителното пукане на пръстите, но не и артрит.

Свързани статии

„Разтягането е задължително преди тренировка“

Разтягането преди тренировка е широко промотирано като полезно, за да се избегнат наранявания. Това изобщо не е вярно, смятат специалисти. Изследванията показват, че няма абсолютно никаква връзка между разтягането и упражненията. Дори по този начин намалявате ефективността на тренировката. 

Няма достатъчно научни доказателства, че разтягането намалява риска от мускулна треска, наранявания на сухожилията и ставите. 

„Холестеролът в яйцата е вреден за сърцето“

Страшно много хора се доверяват на този мит и изключват яйцата от менюто си, а това е огромна грешка. В яйцата има много полезни протеини, мазнини и добър холестерол, който е необходим на организма. Единственото, което трябва да се направи, е да се внимава с количеството яйца на ден.

„Една кучешка година се равнява на 7 човешки“

Този мит е разпространен по целия свят. Но няма и грам истина в него. Не и според експертите, пише Mother Nature Network. Заради по-бързото биологично съзряване на кучетата хората смятат, че те стареят с точно такъв темп.

Според специалиста по кучешко поведение Сизър Милан, водещ на предаването „Говорещият с кучета“, най-лесно може да се изчисли еквивалента на кучешката възраст спрямо човешката, по следната формула: извадете 2 години от възрастта на кучето, умножете получения резултат с 4 и накрая съберете с 21. 

Тази формула се обяснява с факта, че кучетата съзряват най-бързо през първите 2 години от живота си. За тези две години кучето е съзряло приблизително колкото един човек на 21-годишна възраст. След това стареенето се забавя до около 4 човешки години за една кучешка.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Anonimen ( преди 9 години )
Ot kade si vzimat info , tova sa neverni neshta , zagrqvaite mnogo dobr predi trenirovka za da izbegnete loshi kontuzii
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
До авторите - излезте през зимата на минус 15 градуса с мокра коса, разходете се един-два часа и ако все още сте живи - напишете следващата глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати