Семейство

Днес честваме Съединението на България!

6-ти септември – ден на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

06.09.2019г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Днес празнуваме 134 години от Съединението на България. 6-ти септември е един от паметните дни в нашата история, тъй като благодарение на предците ни имаме щастието днес да живеем в обединена България.

Фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия става през есента на 1885 година. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет и се извършва след редица бунтове в различни градове на Източна Румелия. Следва военен преврат на 6-ти септември.

Международното признание идва след 2 години с Топханенския акт от 1886 година.

Как ще отбележим празника

В София

На 6 септември (четвъртък) от 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81 ще се проведе тържествено честване на 133-тата годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Организатор на събитието е Столична община. В програмата ще участват Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Силвия Лулчева. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община.

В Пловдив

В Пловдив празникът ще бъде отбелязан с богата културна програма. В 10 часа в Катедрален храм "Света Богородица" ще бъде отслужен тържествен молебен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай. В 11 часа е полагането на венци и цветя на паметника на Захари Стоянов, а в 11.30 часа - на паметната плоча на майор Райчо Николов. В 18.30 часа на площад "Централен" пред Военния клуб е възстановката на събитията от 6 септември 1885 година, която изпълняват членовете на комитет "Родолюбие". В  19 часа отново на сцената пред Община Пловдив започва празничен концерт. В 20.30 часа ще започне тържествената заря-проверка. 

Екипът на Az-jenata.bg пожелава на своите читатели и всички българи светъл празник!

Коментирай