Семейство

Как да научите детето си на добри навици

5 умни начина

21.09.2014г. / 10 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има причина психологията да се използва активно, когато става въпрос за добри методи за възпитание в книгите-наръчници за родители. Това е така, защото можете да наказвате децата колкото си искате, да ги лишавате от десерти, да им се карате и дори да им крещите, но когато става въпрос наистина да достигнете до децата си, трябва да го направите с един умен подход.

Ако търсите няколко хитри начини да преподадете някои основни житейски уроци на своите наследници, помислете за тези гениални идеи:

Цел: Добри маниери

Метод: Полицейски етикет

Нищо не доставя на децата по-голямо удоволствие от това да им се поверяват роли, които да ги карат да се чувстват големи/възрастни. Оставете ги от време на време да носят играчка – полицейска значка и да се държат като полицаи, като пишат наказателни фишове на мама и татко, всеки път, когато те забравят да кажат „моля“ и „благодаря“, когато говорят с пълна уста или прекъсват чужд разговор.

Цел: Правилна хигиена

Метод: Забавлявай се, докато се миеш

С подходящите играчки и устройства и с малко музика за фон, можете да научите децата да си мият редовно ръцете и зъбите – нещо, което те едва ли правят с удоволствие. Малчуганите жадуват за независимост, а родителите могат да се чувстват уверени, че наследниците им спазват добра хигиена, ако им купят интересна електронна четка за зъби и им набавят хубава пяна за вана и забавни играчки за баня и ги оставят сами да действат. Идеята е децата хем да се измият, хем това да им бъде забавно.

Цел: Интелигентно управление на парите

Метод: Настолни игри

Настолните игри са чудесен начин едно семейство да се забавлява заедно вечер. С малко повече стратегия от ваша страна, дейността може да бъде и упражнение с учебна цел. Класически игри като „Monopoly“ са начин да научите наследниците си на основни финансови понятия – покупка, продажба, отдаване под наем, плащане на данъци, даряване за благотворителност, спестяване и др. Дръжте се безгрижно докато играете, но не пропускайте възможностите да показвате и обяснявате на децата си как е разумно да се борави с парите в реалния свят.

Цел: Здравословно хранене

Метод: Фина настройка към предпочитанията

Може да се окаже трудно за вас да научите детето си да се храни здравословно, ако то е злоядо или пък, ако обича да си похапва повече.

Единственият начин е да го накарате да оцени вкусната питателна храна, ако му дадете възможност да я опита, за да разбере дали ще му харесва. Добавяйте към ястията си различни здравословни продукти, например киноа в пилешката супа, спанак в лазанята, карфиол в салатата, пресни боровинки върху чийзкейка и т. н. Така вие ще насърчите детето си и за друго ценно житейско умение: опитването на нови неща.

Цел: Да бъде физически активно

Метод: Интегриране в ново общество

За съвременните родители е истинско предизвикателство да отлепят детето си от компютъра и да го накарат да спортува редовно. Огледайте се за различни извънкласни дейности, например спортни лагери, където децата образуват една сплотена група (както е в отборните спортове). Така детето може да се интегрира в едно ново общество и постепенно да се увлече и от спорта, вместо да прекарва времето си след училище на дивана.

Коментирай