Наесен с песен

Основни неща, които детето трябва да може преди училище

Как да пътува с градски транспорт

17.08.2015г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl

Снимка: photl

Когато детето тръгва на училище, това за него и за родителите е момент на вълнение и куп притеснения. Подготовката преди учебния старт е важна и за двете страни. Споделяме няколко основни умения, които малките е добре да имат преди да тръгнат на училище.

Лична хигиена

Посещаването на тоалетната в училище може да предизвика безпокойство за малките деца. Невинаги ще има учителка, която да ги придружи. Затова е добре да знаят някои основни хигиенни навици, като това да си мият ръцете след тоалетна, да носят със себе си кърпички, защото нерядко тоалетната хартия в училищните тоалетни е дефицит, да не задържат урина, да мият ръцете си след игра навън и преди обедите и закуските.

Важно е да знаят, че не бива да споделят своите чаши или бутилки с напитки с другите деца.

Как да пътува с градски транспорт

Родителите се стараят винаги да могат да вземат детето от училище или друг възрастен да ги посрещне. Но понякога, въпреки добре направената програма, могат да настъпят непредвидени промени и детето да трябва само да се прибере от училище.

Запишете му на листче кои линии пътуват до дома ви, къде е автобусната спирка, на коя спирка трябва да слезе. Важно е да знае, че ако не може да се ориентира, за предпочитане е да попита шофьора или ватмана на превозното средство, вместо някой непознат или да ви позвъни на мобилния. Дори е добре няколко пъти да пътувате до дома с градски транспорт, за да може детето да свикне.

Как да се храни само

В училищния стол дечицата сами трябва да се обслужат, а понякога сами закупуват и купоните за храна. Важно е детето да знае как да сервира обяда си и че след хранене е необходимо да върне таблата със съдовете на обозначените места.

Въпреки че на малките рядко се сервира обяд, в който се налага да разрязват парче месо например добре е детето да знае как да борави с нож и вилица.

Да може да изписва името си, да знае азбуката и да има елементарни познания по смятане

Въпреки че вече всички деца посещават предучилищна група, хубаво е уроците да започнат преди това, а докато поставя своята основа в предучилищната, да следите дали няма някакъв пропуск, който да коригирате.

Не забравяйте, че ученето трябва да бъде забавно и представено по-скоро като игра. Осигурете си цветни моливи, занимателни книжки и помагала, за да бъде процесът приятен и за двете страни.

Да може да борави с компютър

Децата трябва да имат елементарни познания за това как се борави с компютър. Предлагат се детски компютри, които са чудесно начало за малките. На по-късен етап и разбира се под ваш контрол може да ги въведете в света на домашния ви компютър. Защо е важно? Още в началните класове децата изучават компютърни науки.

Когато детето има елементарни познания, тази нова материя няма да му бъде непозната, ще има самочувствие, ще бъде по-уверено и учебният процес ще върви гладко. Може заедно да създадете неговия първи читателски дневник. Повече за него вижте тук.

Свързани статии

Да се включва в групови дейности с други деца

Учебният процес често ще изисква детето да работи по някакви задачи със своите съученици. Ако то не е посещавало детска градина или е по-свито, поработете над това. Запишете го на езиков курс, спорт или хоби център, където да може да научи някои от уменията на комуникацията с други деца.

Да споделя с вас

Първите месеци в училище са стрес не само за децата, но и за родителите. За да бъдете в течение на всичко, което се случва с вашето дете, добре е то да споделя с вас. Но за това вие трябва да намерите правилния подход още отпреди постъпването в училище.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Men ( преди 9 години )
ние се чудим как да ги откажем от компютрите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар