Семейство

Сърцераздирателни детски манипулативни изречения

Как малките хитрушковци се опитват да манипулират родителите си?

01.10.2014г. / 12 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

От най-ранна детска възраст децата започват да казват и правят какви ли не неща, само и само да тестват търпението на родителите си в името на това да получат това, което искат!

Но как се опитват малките хитрушковци да манипулират родителите си? Понякога са толкова изкусни, че могат или да разтопят сърцето ви, или да го строшат на хиляди парченца! Чували ли сте следните изречения?

„Ти си най-гадният родител на света!“

Това казват децата в моменти, в които ги боли най-силно от това, че не сте им позволили нещо, че не сте ги пуснали да отидат някъде или да направят нещо. Вероятно няма родител, който да не е чувал тези думи. Те болят, наистина.

Често това изречение върви поне веднъж в „родителската кариера“ в комбинация с „Мразя те!“.

Важно е да се отбележи, че родителите не трябва да се поддават на тези детски изблици, защото така децата се научават на лесна манипулация. Това рефлектира върху по-нататъшния им социален живот.

„На другите деца им позволяват!“

Често срещана детска стратегия е сравняването с другите деца и техните родители. Децата никога няма да дадат за пример тяхно другарче, на което също са му забранили нещо, а тъкмо обратното.

Те натякват на родителите си как на другите деца (и то на всички, естествено) са им позволили да правят забавни неща. Така те взимат ролята на жертвата и карат родителите да чувстват вина за „тежката детска съдба“.

Тук отново родителите не трябва да се поддават, защото ако правилата биват постоянно нарушавани в името на забавленията, нищо добро няма да излезе.

Свързани статии

„Аз ще отида да живея при баба и дядо!“

Да, чували сме и това. Разбира се, че баба и дядо са предпочитани от децата. Та те позволяват всичко! Готови са да направят каквото поиска любимото им внуче, само да е доволно. Често обаче те развалят дисциплината по този начин и при налагането на правилата отново в света на родителската реалност, децата се сърдят.

„Ти си най-добрата майка в целия свят!“

Коя майка не иска да чуе тези думи?! Но когато те са изречени от малките хитрушковци, само и само да получат нещо, не бива да се връзвате. Особено ако следват думите „Тате никога не ми позволява нищо, само ти си добричка!“. Това вече си е същински сигнал за манипулация.

„Моля те! Моля те! Само този път!“

Често се стига до отчаяни молби, когато положението стане напечено и това е единственият изход за малчуганите. Сърцераздирателните молби са способни да скъсат майчиното сърце, но отново трябва да проявите стоицизъм. В името на доброто на децата е!

Коментирай