Семейство

Готови ли сте за бебе?

Щастливи сте в любовта

06.10.2014г. / 16 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Когато имате сериозна връзка и дългогодишен партньор до себе си, рано или късно идва момент, в който се замисляте за бебе. Решението да имате дете трябва да не бъде взимано под натиск на роднини, партньора, или само защото приятелите ви вече имат деца.

Това е трудно и отговорно решение. Споделяме няколко от характеристиките на двойките, които са готови да имат бебе.

Вие сте емоционално стабилни

Родителството изисква безсънни нощи, огромна отговорност, редица жертви, съпътствано е с много и извънредни ситуации и т. н. Всичко това по някакъв начин се отразявана психическата стабилност.

Ако често страдате от тревожност, депресия, твърде чувствителни сте и се разстройвате от най-малкото, все още не сте готови да станете родител. Бебето има нужда от сериозна подкрепа и силни родители. Когато сте уверени, рядко или никога не се чувствате потиснати и т. н. може да помислите за тази стъпка.

Не ви притеснява фактът, че няма да догледате любимия филм, да дочетете книга или да завършите телефонен разговор

То е там и очаква да бъдете до него на 100%. Знаете, че понякога няма да може да си вземете душ в желаното от вас време, вероятно и дългата отпускаща вана ще е рядкост. Често ще затваряте телефона на приятелка, защото бебето плаче.

Нерядко ще пропускате гледането на телевизия, а излизането по баровете се отлага за известно време. Ако с всичко това сте ОК, то вие сте готови за бебе.

Щастливи сте в любовта

Бебето няма да подобри взаимоотношенията между вас и половинката, когато връзката ви отива към край. Това е временно отлагащо решение. За да сте готови за бебе, трябва да имате стабилна и щастлива връзка с партньора.

Да се подкрепяте, да си помагате, да поемате заедно рискове, да разпределяте по равно домакинските задължения, да бъдете едно цяло.

Вие сте финансово стабилни

Бебетата искат най-вече любов, но не забравяйте и за финансовата страна. Това не значи, че трябва да сте Рокфелер. Но създаването на нов живот в нестабилна финансова ситуация е безотговорна стъпка.

За да създадете семейство трябва да имате финансова стабилност. Разбира се, че роднините ще помагат, но извън това, вие и партньорът ви трябва да сте финансово независими. Ако може да се наречете такива, то вие сте готови за бебе.

Вие сте в добро здраве

Най-важното, за да създадете нов живот е вие и половинката ви да бъдете в добро здраве. Преди да пристъпите към най-приятната част – зачеването на бебето, хубаво е с партньора да направите профилактични прегледи, изследвания за генетични заболявания например.

Дамите е добре да приемат фолиева киселина преди зачеването. Нея могат да си набавят чрез консумирането на храни с високо съдържание на фолиева киселина или с хранителни добавки. Ако двойката е в добро здраве, тя вече е готова за бебе.

Коментирай
Свободно време