Семейство

Как да се справим с мисълта, че остаряваме?

Преодолейте депресията от остаряването!

11.10.2014г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато сме деца единственото нещо, което искаме, е да пораснем. Щом дойде този момент на съзряване се чувстваме добре, независими, свободни и сякаш целият живот е пред нас. Но наближи ли краят на 20-те ни години, идва време за равносметката.

Всички сме преминали през този период. Той се превъзмогва някак по-лесно покрай децата и семейството, но когато децата пораснат и имат свои деца, депресията връхлита с нова страшна сила.

Как да превъзмогнем този критичен момент и да се примирим с остаряването?

Проумейте, че е нормално

Остаряването е неизбежно и се случва на всички без значение дали сме съгласни или не. Времето няма да спре и животът няма да тръгне в обратен ход. Добре е да се примирите с този факт, да го осъзнаете и да се чувствате добре от помъдряването и опита си, вместо да го наричате остаряване.

Спрете да си поставяте срокове

Много хора планират живота си, като че ли някой отгоре ще ги послуша и ще изпълни плановете им. Спрете да се хабите за неща, които няма как да предвидите и пренаредите. Каквото съдбата е решила, това ще се случи и без това!

Ако се самоизмъчвате като си поставяте срокове да се омъжите до 30 или да родите дете, да преуспеете в кариерата, само ще се почувствате още по-зле, когато това не стане. И ще сте си виновни единствено вие, не защото не сте успели да изпълните целта си, а защото сте посмели да правите такива смели планове.

Сметките без кръчмар никога не излизат, нали знаете!

Погледнете назад

Обърнете се назад и вижте, че има много неща, за които имате повод да се гордеете. Не се вглъбявайте единствено в това, че сте остарели. Има и по-важни неща, на които да се радвате. Оценете успехите си, радвайте се заради хората, които са около вас. Ще осъзнаете, че миналото е хубаво, но е минало и надали бихте искали да връщате лентата назад отново и отново.

Свързани статии

Подобрете настоящето

Не се ядосвайте за възрастта си, тя няма да се промени с отрицателен знак. Вместо това помислете какво можете да направите още, докато имате време и възможност да го направите. Превърнете настоящето си в стойностно и пълноценно време.

Това ще ви накара да се чувствате щастливи. А ако сте щастливи всичко друго няма значение.

Избягвайте ревността

Много хора се съревновават с другите, особено с по-млади свои познати и близки, а това крие риск от психологически срив. По-младите жени винаги ще са по-стройни и по-изваяни от вас, кожата им ще е по-гладка и блестяща, а вашата ще става все по-сбръчкана, но трябва да приемете това.

Ако това ви успокоява – и те ще остареят в крайна сметка. Важното е как – щастливи или не!

Погрижете се за себе си

След като осъзнаете остаряването си и го приемете е време да се погрижите за здравето и външния си вид. Можете да подобрите храненето, да започнете да се движите повече, за да запазите формата си.

Правете неща, които ви карат да се чувствате щастливи

Не спирайте да правите разни неща, защото се чувствате стари. Нека тази спирачка бъде изключена от съзнанието ви. Ако нещо ви се прави, просто го направете. Или ако не можете да го направите, нека причината да не е, защото се чувствате стари.

Изречения като: „Прекалено съм стара за това!“ просто трябва да бъдат забравени.

Коментирай