Семейство

Започва кампания за противодействие на трудовата експлоатация в Европа

18 октомври – Европейски ден срещу трафика на хора

21.10.2014г. / 12 53ч.
Аз жената
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

„Строителни работници, експлоатирани за Олимпийските игри в Русия“, „Експлоатация във ферми за гъби в Холандия“, „Злоупотреба в Чехия на полета, засети с аспержи“, „Нечовешки условия на полета, засети с домати в Италия“ и „Стрелба по берачи на ягоди в Гърция“. Всичко това се случва точно тук, в Европа.

По случай 18 октомври 2014 – Европейския ден за борба с трафика на хора, Ла Страда Интернешънъл и 28 партньорски държави от Европа стартират „Used in Europe“ – кампания за повишаване на осведомеността относно трудовата експлоатация и трафика на хора.

Трафикът на хора с цел трудова експлоатация не е ново явление, но доскоро е получавало малко внимание на територията на Европа. Затова и идентификацията, разследването и наказуемостта на това престъпление са ниски. Това е причината много европейци да смятат, че трафикът на хора и жестоката трудова експлоатация се ограничават само до страните от третия свят.

Въпреки това, европейските неправителствени организации често се натъкват на случаи, свързани с трафик и трудова експлоатация. През 2013 г. 1823 жертви на трафик са били пряко подпомогнати от осем организации, членки на Ла Страда Интернешънъл. Хиляди други работници са били подпомогнати от партньори в различни части на Европа. По данни на Международната организация на труда, през 2012 г. само в Европейския съюз жертва на принудителен труд са станали 880 000 души.

Сузане Хоф, международен координатор на Ла Страда Интернешънъл – европейска неправителствена организация за борба с трафика на хора, споделя: „Време е да признаем, че трафикът и експлоатацията не се ограничават само до секс индустрията, нито се случват само в развиващите се страни. Те са свързани със стоки и услуги, които идват от самата Европа.“ Хоф добавя още, че: „Трафикът на хора се случва в широк спектър от сектори, най-често в селското стопанство, строителството, домашната работа и предоставянето на грижи. Не е случаен фактът, че тези сектори разчитат предимно на работници мигранти, които имат ограничен достъп до защита от закона и нямат приятелска или семейна подкрепа.“

С кампанията организаторите настояват:

Европейските правителства да въведат международни правила за превенция и наказуемост на трафика на хора в Европа.

Бизнесът да повиши бдителността си и контрола върху веригите за доставки.

Да се насърчат потребителите да купуват стоки и услуги от Европа, като внимават за произхода им.

Ако искате да научите повече, посетете usedineurope.com (страницата ще е активна от 17.10.2014)

Коментирай