Семейство

Как да внесете баланс между работата и семейството?

Съвети за татковци, но и за работещи жени

17.10.2014г. / 17 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

От десетилетия насам намирането на баланс между работата и семейството е огромен проблем за много хора, не само мъже, но и жени.

Тъй като се счита, че бащите са тези, които най-вече осигуряват прехраната за семейството, те са и тези, които отсъстват най-много от дома. Не че на много модерни жени не им се налага да правят същото, но такъв е животът.

Между стремежите за успех и блестяща кариера за едни, и достатъчно средства колкото за прехраната за други, децата остават най-потърпевши.

Важно е да се осигурят достатъчно материални блага, за да оцелеем в тази сурова градска джунгла, в каквато все повече се превръща светът. Но време за близките остава все по-малко.

Новото поколение бащи се очаква да са гъвкави, за да са в състояние да балансират между работата и семейството, но често работата излиза на преден план.

Ето няколко съвета за това как по-добре да се справяте едновременно и с работата, и с личния живот, така че семейството и децата ви да не страдат!

Определете какво означава успех за вас. Дали превес има семейството или кариерата. Разберете какви са личните ви съображения и мотиви да вършите нещо. Преосмислете дали сте достатъчно отговорни към свободното си време с децата и половинката си.

Помислете за внасяне на баланс в ежедневния ви график. Разпределете ангажиментите си равномерно между професионалните си задължения и времето, отредено за семейството. В началото може да се появи усещане за провал, но с времето ще ставате все по-организирани.

Ако балансът не е 100 процентов всеки ден, не се отчайвайте.

Свързани статии

Преразглеждайте плана си всяка седмица. Трябва да сте гъвкави и да преоценявате ангажиментите си, за да сте адекватни във всеки един момент.

Обсъдете със семейството си кой е най-добрият начин. Обратната връзка е много важна. Комуникацията в семейството е най-подходящият и разумен метод за установяване на баланс и хармония. Общото търсене на решения е един вид работа в екип, каквото всъщност е семейството – един отбор!

Интегрирайте работата и личния живот. Ако това е възможно ще е много добре. Някои хора се чувстват по-добре, когато слагат абсолютна граница между работата и семейството и двете неща никога не се застъпват в нито един момент.

Но ако се чувствате по-удобно, изработете си начин да прекарвате време със семейството, докато довършвате нещо за утре в службата. Клишето „остави проблемите в офиса“ е старомодна концепция, която не ви прави конкурентоспособни в днешния забързан индустриален свят.

Всичко зависи от решенията, които взимате.

Тези съвети важат не само за неуморно работещите татковци, но и за жените, които искат да изградят блестяща кариера без да ощетяват семейството! Възползвайте се от тях и преосмислете методите си!

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Анатема на снимката ( преди 9 години )
А сега:1. Абсолютно не препоръчвам да слагате бебе пред компютър - ОБЛЪЧВА (за незнающите);2. Ако работите докато сте в къщи - инструктирайте колегите и клиентите само СМС -си от по няколко думи до 1 изречение (за въпроси, а не за мнения, мненията са за събрания);3. Ако искате здраво семейство, помагайте на съпругата си в изготването на графиците за следващата седмица (така и тя ще оцени навременните ви идеи и вие няма да се изненадате от неочаквани задачи);....тези трите по-горе Ви стигат да си оптимизирате поне 40% от изгубеното време, останалите 60% след консултация ще Ви дам насоки :)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати