Семейство

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Дали е защото са по-силни?

22.10.2014г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаем, че средната продължителност на живота на жените в световен мащаб е по-голяма от тази на мъжете. Замисляли ли сте се защо това е така? Може би ние жените сме по-устойчивата половина на човечеството, противно на клишето, с което обозначаваме мъжете, а именно „по-силен пол“.

Мъжете са биологично и физически по-силни, но са в неизгодно положение спрямо времето. На земята дори броят на женските индивиди е по-голям, отколкото този на мъжете. На какво се дължи това?

Жените са по-силни още от развитието си в утробата на майката

Женският плод доказано е по-устойчив на инфекции и различни състояния, което го прави по-силен. Момчетата се развиват по-бавно след раждането, но това се отнася и за пренаталния период.

Това води до повишен риск от смъртност преди раждането. Ето защо жените печелят първата си точка още в утробата на майката.

По-малко вероятно е жените да се изявят като смелчаги

На мъжете им е заложено да се впускат безразсъдно в опасни за здравето дейности. Жените по природа са по-предпазливи и отговорни спрямо живота и здравето си. Това ги предпазва от рискови наранявания.

Тази фундаментална разлика между половете се дължи на фронталния лоб на мозъка, който се занимава с поемането на отговорност и изчислява риска за здравето.

Жените се поддават на сърдечносъдови заболявания по-късно в живота

Болестите на сърцето и кръвоносната система при жените средно започват по-късно. Мъжете са склонни да ги развиват още през 30-те си години, докато за жените този период настъпва около менопаузата.

Това се дължи на нивата на естроген в кръвта на жените, който помага за запазване на артериите силни и гъвкави.

Свързани статии

Жените имат по-добри социални контакти

Приятелите са добро лекарство, особено истинските. Хората със силни социални връзки имат с до 50% по-висок шанс да живеят по-дълго. Повечето мъже са склонни да поставят своя интерес, работата и семейството на първо място, пренебрегвайки широкия кръг от приятелства.

Жените са тези, които не се притесняват от стреса да изслушват чужди проблеми, да споделят, да общуват и да разговарят с околните.

Жените взимат по-добри решения за здравето си

Мъжете пренебрегват здравето. Дори когато имат установен проблем, често отказват да взимат мерки за справянето с него. Това води до влошаване на здравето им и риск от преждевременна смъртност.

Жените пък са по-отговорни към профилактиката и лечението на различни заболявания, следят за промени в организма си и се интересуват живо от методите на лечение.

Коментирай