Семейство

Влошавате ли сами съня си? Да!

С тези лоши навици

10.12.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Недостигът на сън е доста вреден за здравето. Недоспиването, некачественият сън, буденето през нощта и трудното заспиване са предпоставка за поява на различни заболявания, липса на енергия, спад в имунната система и още много усложнения.

Липсата на сън може да се дължи на много неща, за някои от които вина имате вие.

Ядене на тежка храна за вечеря

Ако консумирате тежка, мазна или тестена храна в големи количества на вечеря или още по-лошо – през нощта, тогава това може да е причина за проблемите ви със съня. Вечерята трябва да е лека, лесно смилаема и да се е случила поне 4 часа преди да сте се отправили към леглото.

Пиене на алкохол преди лягане

Много хора приемат алкохола като приспивателно, защото той замайва мозъка и създава лъжливо усещане за сънливост. Това не трябва да се бърка с истински сън. Алкохолът само притъпява центровете на бодростта като ви кара да се чувствате замаяни. След преминаване на действието му, вие най-често се будите посред нощ и то много изморени.

Пиенето на кафе вечер

Кофеинът е стимулант, който поддържа тялото в състояние на бодрост. Това пречи на естествените механизми на съня, потиска секрецията на релаксиращи хормони, които спомагат за заспиване.

Избягвайте да пиете кафе в късния следобед, както и да приемате други продукти, съдържащи кофеин, например кола, шоколад.

Спането с домашни любимци

Стопаните на сладки и любящи домашни любимци обожават да спят с тях. Но това може да се окаже вреден за съня ви навик, защото животните имат доста по-крехък сън от хората, склонни са да шават прекалено, което може да осуети вашия сън.

Свързани статии

Прием на медикаменти за сън

Сънотворните не лекуват безсъние, те само предизвикват сънливост. Те са опасни, защото към тях лесно се привиква и така се притъпяват естествените механизми на заспиване.

Лежането в леглото, когато не можете да заспите

Ако просто лежите и се чудите защо не можете да заспите, размишлявате за проблеми или се въртите, това няма да помогне. Вместо това, предприемете някое релаксиращо действие като четене на книга, слушане на приятна тиха музика или се разходете из къщата.

Гледането на телевизия преди лягане

Тялото се настройва за сън, когато се стъмни навън. А вие му пречите, като се облъчвате със светлината от екрана. Когато в помещението за сън има и най-малка светлина, това пречи на механизмите на заспиване. Всички източници на светлина трябва да бъдат изключени преди лягане и по време на сън, включително малки лампички.

Протакането на алармата рано сутрин

Може и да си мислите, че така получавате допълнителни минути сън, но всъщност мъчите мозъка до краен предел. По-добре е да ставате веднага след като будилника звънне или да се събуждате без негова помощ, ако е възможно. Добавените към съня ви минути, изключвайки алармата, не ви дават абсолютно никакво качество на съня.

Коментирай