Семейство

Как да се подготвим за рожден ден?

24.08.2006г. / 13 25ч.
Вергиния Генова
Как да се подготвим за рожден ден?

Поканили са ни на рожден ден и това е събитието на седмицата. Приятелчето на нашето дете или детето на наш приятел има рожден ден. И естествено трябва да се постараем не само да отидем на време, но и да приготвим подарък. Бих казала, че е хубаво да купим подаръка заедно, но в действителност не е чак толкова добра идея да разходим детето по детските магазини, защото в края на тази разходка ще се окаже, че сме купили не един, а поне два подаръка или ще трябва да водим дълги разговори защо точно сега не е моментът да купим същата кола като тази, която сме купили за рожденика. Може би е по-лесно когато купуваме подарък за дете от противоположния пол, защото обикновено момченцата не пожелават кукли или бебешки колички, но и това не е чак толкова сигурно. Затова си мисля, че когато вече сме купили подарък на детето, на което отиваме на гости е добре да изберем някакъв подарък за собственото ни дете, нещо, което знаем, че то би искало да има. Защото е възможно показвайки подаръка да ни завали дъжд от сълзи и молби за точно същата играчка. Затова смятам, че е добре детето да бъде подготвено предварително и да бъде съпричастно в избора на подаръка и да знае, че когато дойде неговия рожден ден, тогава всички ще избират подаръци за него. След като сме преодолели тази бариера, бихме могли заедно да опаковаме подаръка и да предложим на детето да го украси, така че да зарадва рожденика. Смятам, че по този начин у детето се наслагва очакване за празник и то се чувства съпричастно с чуждата радост, което е много важна част от възпитанието – да научим децата да се радват с радостта на другите.

Изборът на подарък е невероятно труден при толкова много играчки на пазара, от всякакъв вид и на всякаква цена. Затова е добре да знаете вкусовете и предпочитанията на детето. Може да се консултирате с родителите какво би искал да получи рожденика. Естествено той би изредил дълъг списък с играчки и родителите биха пошушнали на всеки по нещо, така че в крайна сметка детето да получи желани неща. Но дори и да не го направим, за децата всички играчки са интересни. Ако решим да подаряваме дрешка и не сме сигурни за размера, отново е добре да се консултираме, за да не се окаже, че подаряваме малка дрешка, която няма да може да бъде използвана.

Разбира се отговорност на родителя е да осигури дрехите и прехраната, но понякога родителите предпочитат рожденият ден да е времето, когато детето им да си поднови гардероба и нямат нищо против да му подарите дрешка. Колкото и модерна или скъпа да е дрешката, не бихте могли да впечатлите всяко четири или пет годишно дете. При по-големите бихте събрали много благодарности и целувки естествено. Тогава ми се струва логично да използвате един малък трик, хем да удовлетворите нуждата от дрешки, хем детето да държи в ръцете си нова за него играчка. Може да предложите на своето дете да подари някоя от играчките си. Да изберете заедно, да е запазена, да е здрава и вашето дете да иска да я подари. Смятам, че днешните деца получават повече играчки, от колкото в действителност си играят и би било полезно за тях от време на време да подаряват нещо свое на някого. Така биха се научили да не са егоисти и да бъдат възпитани да жертват нещо свое, за да зарадват приятелите си. Дори да им се откъсне от сърцето нещо съвсем дребно, те могат да го опаковат, нарисуват и надпишат и това да се окаже най-ценния и значим подарък.

Най-щастливият ден – моят рожден ден!

Украсата за рождения ден

Менюто за рождения ден

Поканите за рождения ден

Тортата за рождения ден

Свещите за рождения ден

Масата за рождения ден

Програмата за рожден ден

Как да се държим на рождения ден?

Моят татко знае ли на колко години ставам?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
penka ( преди 11 години )