Семейство

„Училище за родители: родителски срещи в бар“

Започва национална кампания срещу употребата на алкохол от деца

13.12.2014г. / 10 44ч.
Аз жената
„Училище за родители: родителски срещи в бар“

С неформални срещи в бар между родители, учители и психолози стартира националната кампания на Перно Рикар България срещу употребата на алкохол от децаУчилище за родители: родителски срещи в бар“.

Кампанията е достъпна за всеки отговорен родител и учител на уеб адрес www.predi18.org. Платформата помага с информационни материали, мрежа от партньорства, в събирането на статистически данни и с предложения за реални политики в посрещането на проблема.

Как и кога да заговорим за алкохола?

Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.

„Училище за родители: родителски срещи в бар“ е кампания, създадена да разгледа проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4-ти и 5-ти клас.

Кампанията стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ „Граф Х. П. Игнатиев“ (София) и създаването на информационни материали – Наръчник на учителя и Наръчник на родителя „Малки разговори на големи теми“, за текста и посланието на които помогнаха журналистът Драго Симеонов, баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация „Родители“ Яна Алексиева.

Партньор на кампанията е Агенцията за закрила на детето, чиито психолози ще се включват в родителските срещи. През септември бе проведена втора родителска среща в 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ (София), а също и родителска среща с екипа на Агенцията за закрила на детето.

Платформата „Училище за родители“ е създадена през 2013 г. и първоначално провежда интерактивни беседи с родители и психотерапевтите Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари и Петър Кралев. С лансирането на платформата в нейните срещи се включват публични личности като Йордан Йовчев, Параскева Джукелова, Мая Бежанска.

Тази година „Училище за родители“ въвлича нов участник в разговора за ранната превенция – учителят, който играе основна роля в живота на децата между 10 и 12 години. „Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст – родителите и учителите, разговарят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата кампания се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения.“ – коментира Мирослава Симова, генерален директор на Перно Рикар България за решението на компанията да акцентира върху проблема с консумацията на алкохол от непълнолетни, и допълва „Започваме от самото начало. В момента знаем, че долната възраст в употребата на алкохол все по-бързо пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане. Надяваме се нашата кампания да започне истински разговор, който рано или късно да доведе до реални решения. По-добре рано.“

Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класният ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. „Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща.“ – споделя своя опит учителят Емил Джасим, който е сред основателите на „Центъра за образователни инициативи“.

„Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка.“ – съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.

Кампанията „Училище за родители: родителски срещи в бар“ има своя онлайн платформа – predi18.org. Сайтът осигурява достъп на родители и учители до полезни материали по темата, както и възможност за обмен на информация, съвети, мнения. Със своето развитие, платформата ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители.

„Училище за родители: родителски срещи в бар“ се провежда в партньорство с Агенцията за закрила на детето, с принципната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат.

Коментирай