Семейство

Брачни правила, които вече не трябва да спазвате

Срамно ли е да се разведеш?

02.01.2015г. / 13 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват много стереотипи по отношение на брака, много от които нямат нищо общо с истината. Все повече млади хора се дистанцират от предприемането на тази крачка, мислейки, че бракът сам по себе си ще съсипе отношенията им без да си дават сметка, че отношенията зависят само от партньорите.

За да се отърсите от негативното си отношение към брака, вижте кои стереотипи, смятани доскоро за общоважащи, вече са отживелица!

Щом се ожените, спирате да водите свой начин на живот

В много общества жените от малки са насърчавани да се стремят да бъдат добри съпруги, домакини и майки. Това често води до обезличаване на женската същност и индивидуалност на конкретната жена.

В днешно време обаче това изобщо не е така. Жените имат равни шансове с мъжете в много отношения (не във всички, за съжаление). Забравете за правилото от старата школа, че мястото на жената е в дома. То няма общо с реалността и води до депресия, прекъсване на социалните връзки и помрачава щастието.

Цупенето е ефективен начин да накарате другия да се поправи

В миналото жените и мъжете често са се впускали в определени роли от предразсъдъци, които са им пречели да разкрият истинските си емоции. Страхът, че партньорът им няма да ги разбере или ще ги отхвърли е по-силен от всичко понякога.

Но в днешно време, след многобройни проучвания, е установено, че не цупенето или намеците, а пряката комуникация е в основата на добрите взаимоотношения. Честното и открито общуване помага на брака да просъществува значително по-дълго.

Обсъждането на сексуалните желания е табу

Защо трябва да е табу? В миналото може и да е било така, но днес не е. Ясно е, че дългосрочните интимни отношения ще доведат до стихване на страстта рано или късно, но трябва ли да я убивате още повече като не казвате на партньора си какво ви харесва и какво не?

Можете да направите брачния си сексуален живот много по-забавен!

Да посещавате брачен консултант е лош знак

Много двойки смятат, че посещаването на специалист, който да ги посъветва как да нормализират проблемите помежду си е знак, че нещата вече са изгубени.

По-лошото е, когато проблемите ги има, а вие се правите, че не съществуват или се опитвате да ги решите по грешния начин. Това води в крайна сметка до още по-голямо влошаване.

Съпрузите трябва да са единствено отговорни за прехраната

Тази отживелица все още продължава да витае във въздуха. Много мъже се плашат да встъпят в брак, защото смятат, че тежестта ще падне изцяло върху тях. Живеем във време, в което жените градят кариера активно и наравно с мъжете, така че всичко зависи от това как ще се разберете предварително.

Свързани статии

Караниците означават, че връзката ви е нещастна

Много хора се вглъбяват в този погрешен стереотип. Има хора с различен темперамент, които изразяват гнева и недоволството си на по-висок тон. Това обаче не означава задължително, че любовта се е изпарила.

Бракът трябва да се върти около децата

Безспорно децата са централно обстоятелство в едно семейство. Но за да запазите близостта и добрите си отношения, трябва да поставите любовта си на първо място. Това не означава да пренебрегвате децата, а да се стараете да обръщате достатъчно внимание един на друг.

Разводът е срам

Много женени двойки се страхуват да предприемат тази последна крачка в името на това да не опетнят имиджа си. Остарялото схващане, че разводът е признак на провал, възпира хиляди жени и мъже по света от стремежа да открият щастието.

В крайна сметка, всяка трудна стъпка носи куп негативи, но ако те трябва да се понесат в името на щастието, защо не?

Коментирай