Семейство

Как да преодолеете внезапната загуба на работното място?

Много семейства развалят отношенията си именно в такива трудни моменти

29.12.2014г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работата е много важна част от живота на човек, особено на семейните двойки. Добре платената служба е в основата на осигуряването на материални блага за семейството. Колкото по-добре осигурено е едно семейство, толкова по-спокойни се чувстват партньорите.

Не че проблеми не могат да възникнат по други поводи, но безпаричието е един от най-често срещаните.

Как да се справите, ако половинката ви внезапно изгуби работата си, така че да не влошите отношенията си?

Съсредоточете се върху приоритетите

За да решите финансовите си проблеми в този тежък момент, съставете подробно разписан бюджет. Така ще маркирате кои финансови пера са с по-нисък приоритет и кои с по-висок. Този метод позволява да решите кои задачи и плащания могат да почакат, за да избегнете личен финансов крах.

Потърсете помощ от близки

Преди да се е наложило да искате заеми от близки и приятели, помолете ги да ви помогнат в търсенето на работа. Така ще увеличите шансовете си за по-бързо професионално ангажиране. Пък и когато препоръката идва от близък, възможностите са повече.

Сключете договор за съгласие

Когато правите график с подробно разчитане на финансовите ви отговорности, предварително си дайте обет за съгласие. Бъдете подготвени, че проблеми могат да възникнат и за да ги избегнете се договорете, че всички решения ще бъдат взети след общо съгласие.

Консултирайте се с експерти

Ако мислите, че няма да се справите сами, поговорете с консултант. Той ще ви насочи как най-правилно да управлявате финансите си, докато намерите решение.

Ако пък тази идея не ви допада, просто потърсете съвет от близък, на когото разчитате.

Прекарайте известно време със семейството

Вместо да се концентрирате в негативната страна на загубата на работата, погледнете откъм позитивната гледна точка – ще имате повече време за семейството си, поне за известен период от време.

Подкрепата, която дава семейството, е незаменима и в този труден момент положителната нагласа дори може да улесни намирането на нова работа, просто заради избягването на нагнетяване на излишен стрес.

Преоценете спестяванията си

Ако сте успели да спестите някой лев за черни дни или за купуване на нещо конкретно, помислете по какъв начин можете да пренасочите авоарите си в помощ за конкретната ситуация.

Освен това във всеки дом има много излишни предмети, които при разпродажба биха могли да ви помогнат да скрепите липсата на средства, докато намерите работа. Това в случай, че нещата загрубеят и започнете да усещате сериозна липса на средства.

Хубаво е да направите тези стъпки преди да прибегнете до теглене на кредит, защото връщането му често се оказва доста трудно.

Свързани статии

Осъзнайте влиянието на стреса върху тялото ви

Не допускайте стресът от загубата на работата да повлияе на здравето ви. Много хора изпадат в тежка депресия от този факт, а това пречи на емоционалното и физическото им здраве.

Трудно е човек да се прави, че не му пука в такъв момент, но е добре да се вземете в ръце колкото се може по-скоро след шока. Така ще си спестите допълнителни проблеми.

Бъдете благодарни

За да изместите фокуса от негативното събитие, помислете за всичко добро, което ви се е случило и което имате, благодарение на семейството и близките си. Бъдете благодарни за всичко това и си повтаряйте, че скоро нещата ще се нормализират.

Фокусирайте се върху това, което трябва да направите, а не върху това, което не трябва. Положителната нагласа трябва да е водеща във всичките аспекти от живота. Позитивната енергия привлича позитивни събития.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
olimpia ( преди 9 години )