Семейство

Търсят се нови, нетрадиционни места за родителски срещи

„Училище за родители: родителски срещи в бар“

19.12.2014г. / 15 40ч.
Аз жената
Търсят се нови, нетрадиционни места за родителски срещи

Родителите одобряват и харесват идеята за родителски срещи извън самото училище. Това е един от изводите, които кампанията с родителски срещи в бар очертава в края на третия месец от своя старт. За този период в нея се включиха над 200 родители и учители от осем столични училища. Кампанията е насочена срещу ранната употреба на алкохол и се осъществява от Перно Рикар в партньорство с Агенцията за закрила на детето под името „Училище за родители: родителски срещи в бар“.

– Над 200 родители и учители на деца от общо 13 паралелки в 4-ти и 5-ти клас взеха участие в „Училище за родители: родителски срещи в бар“ – кампания за ранна превенция, стартирала през месец септември. До момента родителски срещи в бар са проведени в седем столични училища – 6-то ОУ „Граф П. Игнатиев“, 18-то СОУ „Уилям Гладстон“ и 41-во в СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в центъра на града, 19-то СОУ „Елин Пелин“ и 51-во СОУ „Елисавета Багряна“ в столичния квартал „Хиподрума“, 34-то ОУ „Стою Шишков“ в „Красно село“ и 153-то Спортно училище „Неофит Рилски“ в „Надежда“. Родителска среща в бар бе организирана и за екипа на Агенцията за закрила на детето, която партнира на кампанията със свои психолози, които участват във всяка една родителска среща в бар и с отговора на родителските въпроси в уеб сайта на кампанията „Училище за родители: родителски срещи в бар“ – www.predi18.org

„Родителите посрещат провокацията ни изключително позитивно и споделят нашето усещане, че именно 4-5 клас е времето да говорим с децата по темата. Днес децата съзряват по-бързо и често, без да знаем, пропускаме момента за първи разговор с тях на тема алкохол“ – споделят организаторите на кампанията.

Една родителска среща в бар протича със средно 15 родители, като в някои от училищата помощта от страна на учителите е много по-голяма, в други – съвсем скромна. „Общуването между родители и учители на извънкласни теми и в неформална обстановка е изключително важно. Радваме се, че получаваме съдействие от училищата и се надяваме все повече от тях да се включват в инициативата“ – коментира Яна Алексиева, психолог в асоциация „Родители“ и един от тримата говорители на кампанията. Учителят Емил Джасим, вторият от тях, допълва – „Родителите се радват да говорят с нас извън училище. Често след срещите в бар сами се обръщат към класните с идея за други подобни срещи, отново на теми, свързани повече със самочувствието и социалния живот на децата им, отколкото с оценките в дневника. Защото знаем, че тези две неща са свързани. Нали?" Освен Яна и Емо, в кампанията активно се включва и журналистът Драго Симеонов, който поддържа мнението, че ранният и навременен разговор за алкохола между родител и дете е най-важният фактор в ранната превенция на употребата на алкохол от непълнолетни.

В една от последните родителски срещи се включиха и актрисата Параскева Джукелова и Таня Карабелова, Мис България през 2001 г. „Когато отворих книжката за родители, разбрах колко много се доближават впечатленията ми до написаното. Превенцията е най-доброто лекарство“ – споделя Таня Карабелова. „Вярвам, че именно в свободните разговори между специалисти и родители може да се начертаят нови посоки за провеждането на този първи разговор“ добавя актрисата от „Джулай“, „Съдилището“ и други успешни продукции – Параскева Джукелова.

Ето и някои от впечатленията на родителските срещи, проведени до момента:

„Поканиха ни да се съберем и да заговорим за дилемите, пред които сме изправени всеки ден – ние и класната на нашите деца“ – родители на деца от 6-то училище.

„Не даваме готова формула. По-скоро искаме да достигнем заедно с вас до решението как да забавим първата среща на децата с алкохола“ – думите, с които Яна Алексиева започва дискусиите.

„За мен е интересно, както от гледна точка на училищен психолог, така и на майка. Изключително полезно е да обмениш мисли със специалисти и разбира се с родители – най-сериозната професия в живота“ – говори за своя интерес към срещите педагогическият съветник на 19-то училище Гергана Узунова, която посещава и срещата в 51-во СОУ „Елисавета Багряна“, този път като родител.

„Училището е работното място, на което човек се задържа най-дълго“ – шегува се Емил Джасим, за да напомни колко много време децата прекарват в училище, като добавя, че именно родителите и учителите трябва да покажат многото интересни неща, които на тази възраст децата могат да правят, вместо да употребяват алкохол.

Родителските срещи в бар ще продължат и през следващата календарна година както в София, така и в страната. Голямата цел на кампанията е в разговори и дискусии с родители, учители и психолози да бъде намерен най-адекватният начин както да се говори за алкохола, така и да се решават вече възникнали проблеми, свързани с него.

Коментирай