Семейство

Днес е Йордановден!

Това е един от най-древните християнски празници

06.01.2015г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

На 6-ти януари честваме един от най-древните християнски празници Богоявление или както е наричан още този празник – Йордановден. Според Светото писание, на Богоявление в река Йордан е бил кръстен Исус Христос от Йоан Кръстител.

Йоан покорявайки се на Божието слово, обиколил цялата страна около Йордан, като проповядвал за силата на кръщението и за опрощаването на греховете, което идва с него. Тогава дошъл Исус от Галилея, който бил на тридесет години от своето рождение да се кръсти при него.

Според преданието всеки, който искал да бъде кръстен от Йоан Кръстител, бил потапян до шията във водата и чак след като изповядал всичките си грехове излизал от нея.

Исус нямал грехове, затова излязъл веднага от водата и тогава над него небесата се отворили и блеснала светлина и във вид на гълъб се явил Светият Дух и се чул глас: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение“.

Ето защо този голям празник бива наричан Богоявление.

Днес се извършват църковни литургии, а там, където има водоем, свещениците хвърлят кръстове. Този, който извади пръв кръста от водата ще бъде здрав и щастлив през годината. В ритуала взимат участие и жените.

Рано сутрин те измиват лицата си с вода от кладенеца или реката. На Йордановден е хубаво да се напръскат домовете със светена вода. Всеки вярващ християнин почитащ този празник може да си вземе светена вода от църквата и да напръска за здраве.

Има различни поверия, свързани с Богоявление. Казват, че в нощта срещу празника небето се отваря и каквото си пожелаем, то ще се сбъдне. Ако на днешния ден времето е студено и сухо, годината ще бъде хубава и плодородна.

На празничната трапеза трябва да има пита, сарми, плодове, ядки, вино.

Днес имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Бистра, Богдан, Богомил, Божана, Богдан, Божидар, Найден и други.

Честито на имениците!

Коментирай