Семейство

Предимства и недостатъци на памучните платове

Един от най-предпочитаните платове

19.01.2015г. / 12 27ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Памукът се ползва от хората за направа на облекло вече повече от 5000 години. Той е най-използваният материал в текстилната промишленост до днес. Освен това е и сред най-предпочитаните материи измежду всички.

Носенето на памучни дрехи има своите предимства, но има и някои недостатъци.

Предимства

Дишаща материя

Памукът за разлика от повечето синтетични тъкани, абсорбира потта от тялото и й позволява да се изпари. Така той работи като кърпа, която премахва излишната влага от тялото без да го запарява. Това възпира растежа на дрожди и бактерии, които причиняват инфекции и възпаления по кожата и навътре в тялото.

Затова памукът е много подходящ за направата на бельо, дрехи, спални комплекти.

Памукът е мек

Памукът е мек и не дразни кожата. Той е една от най-удобните материи за носене, еластичен и мек, той не ограничава движенията като някои други тъкани.

Изолация

Памукът има свойството да държи топло през зимата и хладно през лятото. Той запазва телесната температура като по този начин ви предпазва от вредните влияния на средата. Неслучайно още древните жители на земята са започнали да го използват за изтъкаването на дрехи.

Натурален продукт

Докато синтетичните материи съдържат множество химикали, памукът няма никакви примеси, което го прави хипоалергенен.

Антиалергичен

Памучните платове не предизвикват алергични реакции по кожата, дори при хора с някакъв вид кожни алергии. Това е и една от причините всички медицински материали да се приготвят от памук – марли, превръзки, чаршафи, пижами, чист памук.

Здравина

Памучните влакна притежават изключителна здравина. Памучните тъкани са много издръжливи на често пране, стига температурата на пране да не е прекалено висока.

Голям избор

Има много разновидности на памучните тъкани. Те включват деним, рипсено кадифе, крепон, батисте, фланел и още много други. Освен всички удобства, памукът е много податлив и на боядисване, така че е на разположение за всякакви нюанси.

Недостатъци

Свиване

Когато купувате памучни дрехи може да се наложи да предвидите по-голям размер, защото е възможно евентуално свиване на материята след пране.

Свързани статии

Мачкане

Памучният плат се мачка лесно и лошото е, че може да ви се наложи да гладите памучните си дрехи всеки път преди обличане.

Увреждания

Памукът е податлив на увреждания, тъй като е естествено влакно. То може да пострада от влагата, мухъла, както и да избледнее на пряка слънчева светлина.

Пране

Цветовете на памучните дрехи избледняват при многократно пране. Освен това изсъхват бавно на простора, по-податливи са на раздърпване и увисване.

Коментирай