Семейство

Защо не можете да спестите пари?

Навици, които пречат на финансовото ви състояние

16.01.2015г. / 10 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чудите ли се защо все не ви достигат пари? Никога не можете да спестите и вечно трябва да мислите алтернативни варианти?

Вместо да се сърдите на шефа си, че не ви увеличава заплатата, помислете какво може би правите грешно, за да не можете да спестите.

Планирате да започнете икономии от утре

Ако знаете, че имате нужда да започнете да спестявате, но си обещавате да го правите винаги от утре, от другата седмица или от Нова година, тактиката ви няма да проработи. Все ще си бъдете в това положение.

Направете списък с разходите и доходите си. Структурирайте целите си и си поставете срок. Ако искате да спестите определена сума или да си купите нещо конкретно, сметнете по колко трябва да отделяте всеки месец, за да спестите сумата в определен период.

Методът е подобен на тегленето на кредит, само че не се заробвате с връщане на лихви.

Никога не знаете какво дължите

Неплатени сметки, данъци, такси, кредити – вечно имате да изплащате нещо, но никога не сте наясно кога и какво точно ви е дошло до главата.

Много хора са разсеяни в трудното ежедневие, но трябва да подредите плащанията и задълженията си, за да съумеете да спестите.

Първата стъпка към подредбата е пресмятането на баланса по вашите сметки. Направете подробен разчет на това какво дължите като не пропускате да отбележите и датата, до която трябва да внесете задълженията си.

Живеете от заплата до заплата

Това е много хубаво – за нищо не ви пука, купувате си каквото си искате и когато си искате, но само ако сте без деца и семейство. Тази тактика е много забавна, когато сте студенти и поработвате, за да преживявате, но когато се превърне в начин на живот, не се учудвайте, че не можете да свържете двата края.

Свързани статии

Спестявам, но скоро след това изхарчвам всички спестявания

Спестяването не е просто да отделите известна сума, която да постои из тайните ви шкафчета у дома или в спестовната ви сметка за около месец-два. Спестяването е целенасочено и е добре да помислите дългосрочно за него.

Определете си цел, която да достигнете. Ако пък няма нещо, за което да спестявате, помислете върху новата си спестовна политика като за дългосрочна инвестиция. Ще имате пари за черни дни, а черни дни винаги могат да настъпят, не забравяйте това.

Не спестявате автоматично

Един от най-добрите начини за спестяване е не да чакате до последно да се разплатите и каквото остане за вас да бъде сложено в спестовната сметка, а първо да попълните нея. Така ще сте сигурни, че винаги ще отделите пари първо за това, а след това за всички останали.

Обичате да харчите пари за неща от разпродажби и намаления

Много хора смятат, че като купуват от разпродажби и намаления, ще спестят повече пари. Това си е чиста заблуда. Парите са си пари, а харченето им си е факт, независимо какво купувате.

Затова преди да купувате нещо, помислете дали ви трябва изобщо, дали е изгодно и дали не може да почака.

Коментирай