Семейство

Честит Антоновден!

На този ден не се шие, не се преде и не се варят боб и леща

17.01.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 17-ия ден от месец януари Православната църква почита паметта на св. преподобни Антоний Велики.

Антоний се родил в Среден Египет около 251 година в семейство на заможни, но благочестиви родители.

Когато бил 20-годишен младеж, той останал само със богатството си и неговата сестра. Чул глас небесен, който му казал да раздаде всичките си богатства и да се отдаде на отшелничество. Така и на правил. Заживял в една изсечена в скалите египетска гробница, където го посетили най-различни изкушения.

Антоний се борил срещу тях и дори с дни не ял и не пиел вода, за да стане още по-силен срещу тях. Живял дълги години в пълно усамотение, но постигнал душевен мир и станал отец на много монаси. Много хора прииждали при него и слушали мъдрите му слова.

Според много легенди в една нощ всевъзможни гадини и зверове – змии, скорпиони, лъвове, вълци, мечки и бикове нападнали Антоний и му нанесли жестоки рани. Но тогава светецът бил озарен от ярка светлина и раните му били излекувани.

Антоний Велики вършел много добри дела и доживял до 105-годишна възраст и се смята, че е един от първите пустинни отци. Завещал да го погребат тайно, за да не узнаят хората за неговия гроб.

Според народните вярвания на Антоновден жените не бива да предат, да шият и да варят боб, леща, за да не се разболеят децата от шарка. За празника всеки трябва да си направи медени питки или медени сладки.

Днес имен ден празнуват Антон, Антония, Антоанета, Антонина, Андон, Доника, Дончо, Донка, Тончо, Тоника, Тони и други.

Честито на имениците!

Коментирай