Семейство

Днес е Атанасовден!

Честито на имениците!

18.01.2015г. / 07 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На днешната дата, 18-ти януари, Православната църква почита Свети Атанасий Велики. Атанасий е роден през 295 г. в столицата на Египет Александрия в бедно семейство. Успял да получи добро образование и изучил усърдно и Свещеното писание.

След като Атанасий завършил своето образование, Архиепископ Александър го взел в дома си и го направил свой духовен син и секретар. През 319 година Атанасий станал и дякон. По това време в Александрия се появила ереста на местния свещеник Арий.

Атанасий и Александър много пъти се опитвали да разобличат Арий, но без успех. Но през 325 година Арий бил осъден и на следващата година Атанасий бил провъзгласен за епископ. Но заради повдигнати обвинения в користолюбие бил осъден. Тогава Атанасий поискал среща с император Константин Велики и му представил истината.

Врагове на светията подвели царя и той изпратил в изгнание епископа. Две години прекарал заточен в Галия, и след смъртта на царя отново се върнал в Александрия като епископ. Атанасий доживял до 76-годишна възраст.

Според народните вярвания светията е представен като властелин на студовете и снеговете. Смята се, че след този ден зимата си тръгва. Антоновден и Атанасовден се почитат и като празници на ковачи, железари, ножари.

На днешния ден на празничната трапеза трябва да има ястие с кокошка, ориз и пити, които преди да се изпекат се набождат с вилица, за да не разболеят децата от шарка.

Именици днес са Атанас, Атанаска, Наско, Таньо, Живко, Живка.

Честит празник!

Коментирай