Семейство

Здравословни поведения, които хората смятат за вредни

Всъщност не са!

25.01.2015г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Странно, но съществуват много неща в нашия живот, за които сме свикнали да смятаме, че са негативни и вредни. Оказва се, всъщност, че това не е така. Мислените за зле влияещи поведения и ситуации са механизми, с които организмът и мозъкът се стремят да преборят стреса и лошите емоции.

Кои са тези полезни състояния и ситуации, които много хора смятат за вредни?

Гняв

Гневът не е нещо лошо. Той е просто начин да се освободим от лошата енергия и напрежението. Често чрез него се освобождаваме от онова, което ни кара да се чувстваме потиснати, след което се чувстваме значително по-добре и по-облекчени.

Така че, гневът сам по себе си не е никак лошо нещо.

Плач

Плачът е здравословно поведение, в чиято основа е емоционална реакция към някои ситуации. Сълзите са механизъм, с който тялото почиства окото.

А ревът, подобно на гнева, е психологически начин за преодоляване на трудности, които иначе не бихте могли да отминете равнодушно.

Неслушане на околните

Случвало ли ви се е да обвинявате някого, че не ви слуша? Следващият път, когато понечите да го обвините, помислете отново. Да не слушаш всичко е механизъм, с който мозъкът се съхранява.

Представете си как бихте се чувствали, ако вниквахте във всяка история, всяка трагедия на близките и познатите си. Понякога човек просто не желае да се товари допълнително и това не е нещо лошо.

Свързани статии

Нарушаване на правилата

Правилата са правени от хора, които понякога грешат. Така че, няма нищо лошо понякога човек да си позволява да нарушава някое правило, особено ако му се струва, че не е много справедливо.

Да не се вписваш

Усещането за принадлежност към някоя група или вписването в определен колектив е нещо, към което повечето хора се стремят. Но не е задължително винаги да се вписвате във всеки колектив. Не е и редно.

Все пак хората се обединяват от нещо определено. Това, че не сте успели този път, може да е защото групата не си заслужава, а не защото вие задължително имате проблем.

Да бъдеш сам

Да си сам не означава да си самотен. Много хора намират вдъхновение в самотата. Дайте воля на креативността си, възползвайте се от всяка минута самота, защото тя може да ви зареди и да ви даде ясна цел.

Коментирай