Семейство

Задължителни здравословни практики в офиса

Как да преодолеете заседналия начин на живот?

28.01.2015г. / 13 21ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно всички сме чели по няколко пъти какво трябва да правим по време на работа, особено ако седим на бюро по цял ден. Но спазваме ли тези съвети? Много от нас пропускат практикуването на здравословни дейности в офиса, а от това страда целият организъм.

Ето какво трябва да започнете да правите или да не правите, когато сте в офиса и седите на бюрото си!

Избягвайте скованата поза часове наред

Човешкото тяло е създадено да се движи. Обездвижването е пагубно за органите и системите. Ако ви се налага да седите в статично положение цял ден, постарайте се да отделяте по няколко минути през определени интервали от време за малко разтягане.

Стречингът може да повлияе добре цялостно тялото ви, дори да нямате време за разходка до барчето или кухнята. Протягайте се от време на време – това намалява болките в кръста, гръбнака, врата и раменете, които са най-честите симптоми на заседнал начин на живот.

Избягвайте дехидратирането

Не пропускайте да се разходите до кухнята и да си налеете достатъчно вода. Хидратирането е много важно, защото намалява рисковете от безконтролно похапване на бюрото. Повечето хора са склонни да си хапват всякакви бисквитки, шоколадови барчета, овесени лакомства, уж полезни, но примесени с изкуствени подсладители и емулгатори.

Седете в изправена поза

Не се прегърбвайте. Винаги гледайте да седите с добре изправен и подпрян гръб на стола. Ако трябва си донесете възглавница, с която да се подпирате. Постарайте се да настроите височината на стола така, че лактите ви да са на нивото на клавиатурата. Екранът на монитора не трябва да е твърде близо до очите ви. Също така не е добре да е и прекалено ниско. Ако е необходимо, поставете го върху една-две книги, за да стигне нивото на погледа ви.

Елиминирайте храната, която ви кара да се чувствате с натежал корем

Тежката храна, която причинява газове, подуване или раздразнения не е подходяща за офиса. Добре е да проследите от какво не се чувствате добре и да престанете да го консумирате, докато сте на работа.

В противен случай ще усещате липса на енергия, неработоспособност и унилост.

Бъдете активни

Използвайте вашите телефонни разговори за разходка. Ставайте от бюрото, разхождайте се в коридора, хем за да не пречите на колегите си, хем за да се разтъпчете. Използвайте всяка удобна възможност за раздвижване – ходене по стълбите, разходка до кухнята или тоалетната.

Забележка: Никога не стискайте насила, ако ви се ходи до тоалетната. Стискането поначало е много вредно, а ако работите в свито седнало положение, то е предпоставка за много по-голямо задържане на течности в организма, което си е рискова предпоставка за много заболявания.

Свързани статии

Избягвайте паузите за пушене

Дори да ви се струва, че слизайки навън да пушите цигара с колегите е вид раздвижване, това не е вярно. Нездравословните практики в офиса не са препоръчителни и не ви носят никакви ползи.

Поддържайте добра хигиена на работното място

Нездравословна практика в офиса може да се окаже и лошата хигиена на работното място. Прахта и микробите, които се задържат по клавиатурата, мишката – изобщо, цялото ви бюро, са предпоставка за всякакви алергични реакции, слабост на имунната система и податливост на вирусни инфекции.

Старайте се да забърсвате работното си място редовно с дезинфекциращ препарат.

Носете си храна от вкъщи

Няма нищо срамно в това. Всички знаем колко трудно е да се намери нещо вкусно и здравословно около повечето офиси. В някои компании се предлагат обедни менюта в обособени трапезарии или кухни, но и това не е ежедневно решение.

Най-добре знаете какво обичате и какво ви се отразява добре. Така че – приготвяйте си го у дома!

Коментирай