Семейство

Поведение, с което саботирате кариерата си

Често изпадате в паника

29.01.2015г. / 10 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В служебната йерархия всеки заема определена позиция. Някои служители са по-амбициозни, други се изявяват като супергерои и поемат много ангажименти, които не изпълняват както трябва и т. н.

Всички тези описания отговарят на профила на служителя, който осъзнато или не, саботира своята кариера. Вижте как някои наши поведения могат да ни отдалечат от успешната кариера.

Постоянно се оплаквате

Ако постоянно критикувате и се оплаквате от политиката на компанията, в която работите, намалявате шансовете си да получите повишение. Винаги има някой, който не одобрява модела на работа във фирмата, но ако критиките, които отправяте не са градивни и не носят положителна промяна, това не работи във ваша полза.

Никой ръководител не би искал в екипа си да има служител, който демотивира останалите и уронва престижа на компанията.

Често изпадате в паника

Всяка работа има своите предизвикателства. Ако първоначалната ви реакция към всяко ново предизвикателство е паника и страх, че няма да можете да се справите ефективно с поставените ви задачи, постоянно показвате колко сте натоварени, това се приема от ръководството като сигнал, че все още не сте готови да поемете повече отговорности.

Работите от 9 до 18 часа

Хората се делят на два вида. Тези, които работят от 9 до 18 часа и такива, които 24 часа 7 дни в седмицата са отдадени на работата. Не разбирайте погрешно. Вторият вид хора имат време за семейството и да се забавляват.

Не забравяйте, че винаги си личи кога един служител работи за заплата и кога наистина влага сърце и хъс. Ако бързате да си тръгнете от работа, не поемате извънредни часове, защото знаете, че няма да ви бъдат заплатени, не сте инициативни, то определено саботирате кариерата си.

Вие сте ласкател

Ласкателят смята, че ще завоюва стабилни позиции пред шефа си с ласкателства. За съжаление този модел на поведение се приема като неискрено и ако за момент сте се заблудили, че може да ви спечели дивиденти, не е така.

Не можете да вземете самостоятелно решение във важни ситуации

Винаги има извънредни ситуации, в които се налага да проявим своята компетенция, умения и гъвкавост.

Свързани статии

Ако вие не сте в състояние да се справите в тези моменти без да се допитате до вашия ръководител, това определено е начин, по който саботирате кариерата си.

Опитвате се постоянно да се изявявате като лидер

Когато се опитвате да бъдете лидер на всяка цена, вероятно ви липсват лидерски умения. Ако длъжността, която заемате е ръководна, постоянно изтъквате своите постижения, приписвате чужди заслуги за свои, не давате възможност на подчинените ви да се развиват и да покажат своя капацитет, но и вие не блестите с особени качества, със сигурност се превръщате в кадър, който е лесно заменяем.

Компанията няма нужда от служители, които си играят на лидери, такива които не разполагат с дълготрайна и истинска идентичност.

Снимка: Thinkstock

Коментирай