Семейство

Какво никога не трябва да казвате на родилка

„Изглеждаш толкова уморена.“

17.02.2015г. / 15 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Раждането на бебе е радостно събитие за близки и приятели. В първите месеци след появата му всеки се опитва да помага със съвети, да задава въпроси, които могат да бъдат погрешно разтълкувани.

Ето защо е добре да контролираме емоциите си, желанието си на всяка цена да помогнем, както и думите, които изричаме към младата майка. Какво никога не трябва да казвате на родилка?

„Не прилича на теб.“

Наистина ли? Последното, което иска да чуе една майка е, че бебето й не прилича на нея. Въпреки че вие го приемате като шега, за жена, която скоро е родила, това определено не звучи забавно.

„О, ти кърмиш/даваш адаптирано мляко?“

Големият дебат за кърменето. Всяка майка избира сама дали да кърми бебето си или да се довери на адаптираното мляко.

„Нека се опитам да успокоя бебето.“

Ако майката не ви е помолила за помощ, не усложнявайте допълнително ситуацията. Тези ваши думи могат да се разтълкуват като „Ти го правиш погрешно.“

„Изглеждаш толкова уморена.“

Никога не казвайте на скоро родила жена как изглежда. Ако вие не сте минали по пътя на майчинството, едва ли знаете през какво преминава една жена. Понякога времето наистина не стига за маникюр и прическа.

„Аз никога не бих се доверила някой да ми гледа бебето.“

Не са много семействата, в които има финансова независимост и майката има възможност да гледа бебето си. Понякога се налага майчинството да бъде прекъснато и тогава грижите за децата се поемат от роднини или детегледачки. Вместо да изказвате негативно мнение, подкрепете решението й.

„Колко килограма качи по време на бременността?“

Ако вашата близка очевидно е качила доста килограми по време на бременността, не бива да задавате този деликатен въпрос. Вместо това я окуражете, направете и комплимент, че бързо се възстановява и т. н.

„Ти наистина искаше момче/момиче?“

Със сигурност задавайки този безумен въпрос, погледът ви излъчва съчувствие. Не забравяйте, че бебетата не идват по поръчка и също не забравяйте, че пола няма никакво значение, защото децата са дар.

Коментирай
3 rate up comment 5 rate down comment
... ( преди 9 години )
tazi tema ne me zasiaga ., nito sam takava , nito imam okolo sebe si podobni hora
отговор Сигнализирай за неуместен коментар