Семейство

Сънна парализа – няма как да не ви се е случвала!

Какво знаем за сънната парализа?

08.02.2015г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-ужасяващите нощни преживявания е сънната парализа. Случвало ли ви се е да сънувате, че някой ви гони, а вие не можете да избягате, да изкрещите или да потърсите помощ? Ако отговорът е да, значи сте преживявали това меко казано неприятно състояние.

Странното при това състояние е, че в повечето случаи осъзнаваме, че сънуваме, но същевременно не можем да се събудим.

Какво представлява сънната парализа?

Сънната парализа е нарушение на съня, което най-често се проявява при заспиване или събуждане и представлява временна невъзможност да се движим, говорим или реагираме както подсъзнателно и насън, така и буквално (все пак знаем, че по време на сън човек не лежи абсолютно неподвижен през цялата нощ!).

Тази парализа се случва, защото телата ни са сковани по време на REM фазата на съня, когато очните ябълки се движат скоростно, а сънят е най-интензивен и истински. Ние сме парализирани по време на REM фазата и сме неспособни да движим тялото си. Това се случва най-вече, когато сънуваме кошмари.

През различните стадии на съня тялото се държи по различен начин. REM сънят има свойството да потапя подсъзнанието в съня, което кара тялото да остане неподвижно, въпреки че мозъкът е нащрек.

Сънната парализа често се бърка от хората с посещение на духове, отвличане от извънземни или демони. Необяснимите фигури и усещания, от които не можете да избягате насън, понякога приличат на съвсем истински, но са по-скоро халюцинации. Мозъкът ви ги прави истински и започва да ви кара подсъзнателно да вярвате, че наистина са се случили.

Свързани статии

Кого засяга сънната парализа най-често?

Сънната парализа е много често срещано явление, което засяга почти 4 на всеки 10 души по света. Най-често се среща в детско-юношеска възраст, но може да засегне и възрастни от двата пола.

Може ли да говори за здравословен проблем?

В много редки случаи сънната парализа може да е провокирана от психически проблем, заболяване или разстройство.

Кои са факторите, които допринасят за появата на сънна парализа?

  • Недостатъчен сън;
  • Промени в рутината;
  • Депресия, биполярно разстройство, стрес;
  • Поза на съня, като например спане по гръб с кръстосани върху гърдите ръце – тази поза притиска тялото и по време на съня кара мозъка да визуализира неприятните усещания в кошмари;
  • Употреба на някои медикаменти;
  • Злоупотреба с наркотични, упойващи или болкоуспокояващи вещества.

Ако изпитвате сънна парализа често е добре да посетите лекар, защото тя може да е провокирана от някакъв стресов механизъм. Важно е да се опитате да спите по 8 часа на нощ и то по едно и също време. Освен това, ако успеете да установите какво причинява честата поява на това разстройство на съня – отстранете го. Много е важно отключващият механизъм да бъде ограничен.

Коментирай