Семейство

Честит имен ден на Трифон!

Денят още се нарича Трифоновден

01.02.2015г. / 07 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В първия ден на февруари Православната църква почита Свети мъченик Трифон Апамейски (на 14 февруари по стар стил). Денят още се нарича Трифоновден.

Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в семейството на дълбоко вярващи християни. От малък бил възпитаван в любов към Бога, а неговите молитви вършели чудеса. Веднъж дъщерята на римския император Гордиан, който не бил християнин, се разболяла тежко.

Никой лекар не успял да помогне на девойката, която непрекъснато повтаряла „Никой не може да ме излекува, освен Трифон.“ Тогава довели Трифон и той излекувал дъщерята на императора, за което бил щедро възнаграден. Много хора повярвали в Христа и се покръстили.

Няколко години по-късно на власт дошъл жестокият император Декий Траян, който се зарекъл, че ще изкорени християнството. По това време управител на източните римски земи бил някой си Аквилин.

Бързо разбрал за Трифон и вярата, която изповядва, както и за чудеса, които вършел. Тогава Аквилин наредил да заловят младежа и да му го доведат. Така и станало. Управителят се опитал да накара Трифон да се отрече от вярата си, но въпреки жестоките мъчения той не отстъпил.

Накрая получил смъртна присъда и бил обезглавен, а тленните му останки погребали в родното му село.

Днес имен ден празнуват Трифон, Трифона, Трифка, Радка, Рачо и други.

Честито на имениците!

Коментирай