Семейство

Симптоми и лечение на екземата

Често срещан упорит, болезнен и сърбящ обрив

03.02.2015г. / 09 48ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Алергичните обриви по ръцете са често срещан проблем. Те могат да нарушат ежедневните дейности. Ръцете ни са изложени на всякакви вредни влияния всеки ден както в работна обстановка, така и вкъщи и в свободното време.

В модерното ежедневие ние сме обградени от химически вещества, които могат да предизвикат сериозни дразнения и обриви по кожата. Такъв неприятен и упорит обрив е екземата.

Хората, заети в определени професии в сферата на здравеопазването, грижата за косата, градинарството или строителството са по-склонни да развият екзема. Домакините, които прекарват повече време в кухнята или в поддържането на чистотата в жилището също често страдат от дерматологични дразнения.

Какво представлява екземата?

Симптомите на екземата включват парене, сърбеж, зачервяване, съхнене или лющене на кожата, напукване или разраняване. Много хора страдат от напукване и разраняване на кожата, но не взимат никакви мерки за това. Така проблемът се утежнява.

Ако бъде оставена без лечение, екземата може да доведе до вторични усложнения. Такива са бактериалните инфекции, гъбичките. Възможно е да се появи силна болка, свързана с обрива. В някои специфични форми на екземата могат да се появят и малки мехурчета, обикновено от двете страни на пръстите или между тях. Този вид екзема се характеризира със силен сърбеж.

Заразна ли е екземата?

Колкото и неприятно да изглежда върху кожата, екземата не е заразна. Но тя може сериозно да повлияе ежедневието и социалния живот, тъй като възпрепятства редица нормални дейности, които предизвикват допълнително задълбочаване на проблема.

Какво е лечението на екземата?

В най-честите случаи се предписва стероиден крем. Вашият дерматолог ще прецени кой вид е подходящ за вашия случай, както и тежестта на обрива.

Какво можете да направите?

За да облекчите допълнително симптомите и неразположенията, причинени от екземата, има няколко неща, които можете да промените в ежедневието си.

1. Дръжте ръцете си добре хидратирани през цялото време. Използвайте обилно количество хидратантен крем всеки път, когато измиете ръцете си. Не ги оставяйте да изсъхват прекалено много, защото екземата се обостря в такива случаи.

2. Използвайте нежен сапун, за предпочитане с неутрално pH. Избягвайте сапуни с изкуствени аромати и консерванти. Те дразнят допълнително кожата.

3. След като екземата отшуми, кожата ще остане нежна поне още месец. Не спирайте със здравословните практики през това време, за да не възобновите проблема.

За хора с хронична екзема:

Свързани статии

Консултациите с дерматолог са задължителни

Стероидните кремове са ефективни, но кожата често привиква към тях и те спират да бъдат ефикасни както в началото. Затова контролните прегледи са от съществено значение. Вашият дерматолог ще ви предпише нов препарат в зависимост от моментното ви състояние.

Използвайте сапуни с неутрално pH

Това важи за всички измиващи препарати в домакинството. Нужно е щателно търсене в търговската мрежа на продукти, подходящи за случаите на хронична екзема. Колкото и трудоемко да е, това е едно от решенията.

Гумени ръкавици

Гумените ръкавици са много важни за домакините, които страдат от непоносимост към препарати.

Коментирай
Свободно време