Семейство

Празнуваме Сретение Господне!

Празникът още е наричан Петльовден

02.02.2024г. / 05 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На втори февруари Православната църква празнува Сретение Господне или Зимна Богородица. Четиридесет дни след раждането на Исус, Дева Мария отишла в йерусалимския храм, за да бъде Исус представен и посветен на Бога.

На ритуала присъствал и един благочестив старец на име Симеон, за който се смята, че е бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки. Освен него в храма била и пророчица Анна, познала в Младенеца Сина Божи.

От този ден Христовата църква причислила Сретение Господне към дванадесетте велики празници в годината. Според народните обичаи празникът е наричан Петльовден. Преданията разказват, че в годините, в които османлийте взимали български момчета от майките им за еничари в с. Еркеч една майка отказала да даде детето си.

Еничарите я заплашили, че ако не го даде на другия ден ще го убият. Тогава тя им казала, че сама ще отнеме живота на детето си, но няма да им го даде. Замръкнало и жената скрила далеч сина си, а след това заколила един петел, а с кръвта му опръскала навред около къщата.

Когато дошли еничарите, останали стъписани и повече не взимали децата от майките им.

Днес на празничната трапеза се слага курбан чорба приготвена с месо от петел или друго ястие, зелник, празнична пита, кравайчета.

Честит празник!

Коментирай