Семейство

Честит Трифон Зарезан!

Денят още е наричан Зарезановден

14.02.2023г. / 08 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

На 14 февруари по традиция отбелязваме Деня на лозаря или Трифон Зарезан. Празникът се почита от лозари, кръчмари, градинари и от всички любители на виното. Денят още е наричан Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Според народните поверия лозята се зарязват, а след това се поливат с вино, за да бъдат много плодородни. Това е един специален ритуал, на който се избира и „цар на лозята“, който бива закичен с венец от лозови пръчки. Корените на празника са в далечното минало на древна Гърция и прочутите Дионисиеви тържества.

Празничната трапеза на Трифон Зарезан

Както на всеки голям празник, така и на Трифон Зарезан се приготвя празнична трапеза. Рано сутрин всяка домакиня трябва да омеси празнична пита. На масата трябва да има и курбан чорба от кокошка или ястие с кокошка, ориз, булгур, мед и разбира се вино.

На днешната дата по стар стил се почита и Свети мъченик Трифон Апамейски.

Свързани статии

Трифон се родил около 225 г. в с. Комсада, близо до гр. Апамия, в семейството на дълбоко вярващи християни. От малък бил възпитаван в любов към Бога, а неговите молитви вършели чудеса. Бил добър и благочестив човек, но намерил смъртта си, защото отказал да приеме езичеството.

Както на 1-ви февруари, така и на 14-ти имен ден имат всички, които носят имената Трифон, Трифона, Трифка, Радка, Рачо, Лозан, Лозана и други.

Честит празник!

Коментирай