Семейство

Хранителни комбинации срещу безсъние

Какво да хапнем преди сън, за да заспим по-лесно?

01.04.2015г. / 16 47ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора имат проблеми със съня. Те напредват с възрастта и пречат не само на работоспособността, но и на здравето.

Липсата на здрав 8-часов сън разболява тялото бавно, но сигурно. Обикновено към сънотворните таблетки се привиква и те спират да действат. За да избегнете рискованото приемане на медикаменти за сън, научете кои хранителни комбинации помагат за по-лесно заспиване и по-качествен сън.

Зърнена закуска + мляко

Въглехидратите в зърнената закуска помагат да заспите по-лесно, а протеините в млякото помагат да не се събуждате през нощта. Освен всичко останало, тази комбинация ви носи калций и магнезий, които стимулират производството на мелатонин – хормонът, който е отговорен за регулирането на съня.

Кисело мляко + пъпеш

Обезводняването може да се окаже причина за липсата или затрудненията в съня. Ако сте дехидратирани, това ще ви попречи да заспите, както и ще ви кара да се будите през нощта.

Затова пъпешът е много добър избор в този случай. Той ще снабди тялото ви с необходимите количества течност, без да се налага да ставате до тоалетна, както би ви накарала динята.

Ябълките, портокалите и крушите имат подобно действие, така че можете да заместите пъпеша с тях.

Киселото мляко и протеините в него са перфектната сънотворна закуска. Към една чаша кисело мляко добавете нарязани на кубчета плодове от избрания от вас вид.

Свързани статии

Череши + фъстъци (или шамфъстък)

Фъстъците притежават невероятна комбинация от протеини, витамин В6 и магнезий, за която изследванията показват, че е непоклатимо полезна при безсъние.

С черешите трябва да се внимава и да не се надвишава количеството от половин чаша, защото имат високо съдържание на калории, което може да има обратен ефект и да ви държи будни твърде дълго.

Бадемово масло + банани

Бананите и бадемите в пакет носят на организма ударни дози витамин В6 и магнезий, което прави тази комбинация идеална за нощната почивка на тялото и мозъка.

Чай от лайка + фъстъчено масло

Споменахме вече, че фъстъците имат полезно действие срещу безсънието. Чаят от лайка е другият компонент, който успешно бори липсата на сън.

Той е хидратираща напитка, която дава необходимите антиоксиданти и отпускащи нервната система вещества, които помагат да заспите по-лесно.

Коментирай