Семейство

4 от най-опасните алкохолни напитки

Защо?

20.03.2015г. / 14 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Забавлението често е свързано с консумация на алкохол. Събиранията с приятели, роднини, излизането в петък вечер...

Много често обаче допустимите граници биват нарушени. А на сутринта боли глава. И то доста!

Боли най-много от това, че смесваме много и неподходящи алкохолни напитки една с друга. Някои комбинации се понасят някак от организма, но някои са откровено непоносими и пагубни за него.

Ето 4 от най-неподходящите алкохолни комбинации, които дори могат да се окажат опасни за здравето.

Горящи шотове

Горящите шотчета може и да са забавни, но тази комбинация от огън и алкохол може да е доста опасна. Не за друго, а защото по невнимание могат да се получат доста сериозни изгаряния.

Във Великобритания са регистрирани доста случаи на тежки изгаряния през изминалата година – изгаряния по брадичката, устните, бузите и кожата на главата, гърдите.

Ред бул водка

Енергийните напитки много често биват предлагани в комбинация с алкохол или като съставна част от редица коктейли.

Енергийните напитки са заредени с големи количества кофеин, които са в противовес със седативните свойства на алкохола. Изследванията показват, че комбинацията на алкохол с енергийни напитки е много опасна, защото забавя и възпрепятства рефлексите.

Работата на мозъка се усложнява. Забавят се редица процеси. Според учените, още по-опасно е усещането на консумиралите тази комбинация, че не са пияни, нито уморени. Това е предпоставка за възникване на много рискови животозастрашаващи инциденти.

Свързани статии

Алкохол, смесен с безалкохолни диетични напитки

Захарта забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Изкуствените подсладители, които се намират в диетичните напитки всъщност позволяват на алкохола да нахлуе по-бързо в кръвообращението.

Дори обратното – диетичните напитки правят така, че алкохолът да опиянява още по-бързо. Изследванията показват, че хората, смесили алкохолните си питиета с безалкохолни напитки без захар са имали с до 18% по-високо ниво алкохол в кръвта, отколкото онези, пили същото количество алкохол, но без да го смесват с други напитки.

Алкохоли с тъмен цвят

Най-дестилираните алкохолни напитки съдържат вещества и съединения, наречени естествени органични молекули, които са токсични в известна степен за организма. Те са страничен продукт на процеса на ферментация.

Прекаляването с такива алкохоли многократно увеличава риска от тежък махмурлук и силна дехидратация.

Коментирай