Семейство

Днес е Велики четвъртък!

Боядисваме великденски яйца и месим козунаци

28.04.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstoc

Снимка: thinkstoc

Днес е Велики четвъртък. Един от най-важните дни през Страстната седмица, като според Светото писание на този ден се е състояла Тайната вечеря, когато Исус предсказва смъртта си и предателството на Юда.

Според традицията, преди изгрев слънце трябва да се боядисат великденските яйца. Първото яйце трябва да бъде червено. С него на Великден се докосват бузите или челото за здраве. Някои спазват традицията то да се постави до иконата в дома и да престои до следващия Великден.

Хубаво е да има повече червени яйца за здраве на цялото семейство. Някои хора носят червени яйца в храмовете на вечерната съботна литургия.

Според някои предания червените яйца символизират камъчета зад кръста, които са били обагрени от кръвта на Исус Христос. Според други Мария Магдалина боядисала червени яйца, които символизират пролятата кръв на Спасителя и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата.

Свързани статии

Боядисването на яйца има вековна история. Традицията с обагрянето на яйцата, приемани като символ на вселената, датира още от времето на древните китайци, римляните, галите. У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и празничните козунаци.

Ако все пак не успеете днес да боядисате яйцата и да омесите обредните хлябове, може да го направите на Велика събота. Не забравяйте, че днес не се пере и не се върши никаква друга домакинска работа.

Коментирай